„Militarii din MApN deveniţi părinţi după ianuarie 2016 – cărora li s-au acordat concediu paternal (5 zile ) la naşterea copilului şi concediu de puericultură (10 zile) – au fost informaţi că trebuie să restituie salariul pentru zilele din concediul specificat (până la o jumătate din salariul lunar = 15 zile). Această măsură trebuie să fie luată din cauză că Ministerul Muncii consideră că militarii-părinţi nu au dreptul la concediu paternal, deoarece aceştia nu sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat”.
Aşa sună mesajul primit de Digi24 de la un telespectator care a dorit păstrarea anonimatului şi care mai spune că în această situaţie se află mii de militari.
Digi24 a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Apărării în legătură cu faptul semnalat şi a primit următoarea explicaţie:
„Referitor la situaţia semnalată de dumneavoastră, în ceea ce priveşte acordarea concediului paternal personalului militar în activitate, facem următoarele precizări:
Acordarea concediului paternal este condiţionată de plata contribuţiei asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).
Pentru personalul militar în activitate este instituită excepţia de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).
Excepţia se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Această excepţie de la plata contribuţiei de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate şi de la dreptul la concediul paternal, aşa cum este definit pentru ceilalţi salariaţi, nefiind îndeplinită condiţia prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.
În prezent, în conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexă nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioară în unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2016, la naşterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu.
Din datele obţinute până la acest moment, în această situaţie se află aproximativ 35 de militari, cărora, deşi nu îndeplineau condiţiile, li s-a acordat concediul maternal aferent legislaţiei din sistemul asigurărilor sociale de stat.
Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus faţă de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Apărării Naţionale.
Militarii care şi-au luat concediu paternal sunt obligaţi să restituie banii
23 iulie 2017
(184 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei pentru alegerile locale parţiale din 11 iunie, stabilite de CNA
(12 mai 2017)
201 vizualizări
Infractorii condamnaţi la maximum 5 ani de închisoare vor putea sta acasă, fără brăţară electronică
(30 octombrie 2018)
71 vizualizări
Recomandări MS către populaţie pe caniculă
(29 iunie 2017)
49 vizualizări
O maşină a explodat la Arad! În autovehicul era un om de afaceri, fostul socru al deputatului PNL Sergiu Bîlcea
(29 mai 2021)
167 vizualizări
Un român a cucerit cel mai înalt vârf muntos din Antarctica
(12 decembrie 2014)
100 vizualizări
Barroso: „România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru Schengen”
(15 septembrie 2013)
84 vizualizări
Managerul Institutului “Marius Nasta”: Pompierul angajat la spital este în concediu de peste şase luni. A reuşit să combine concediile medicale cu cele de odihnă.
(22 februarie 2021)
64 vizualizări
Efectele legii antifumat. Ce s-a schimbat la mai mult de un an de la implementare
(27 martie 2017)
229 vizualizări
Viscolul a trecut. Vine ger de până la minus 25 de grade!
(31 decembrie 2014)
559 vizualizări
Numărul cazurilor de gripă din Bucureşti a ajuns la 939. Populaţia va primi măşti în autobuze
(27 ianuarie 2020)
101 vizualizări
România în doliu! Incendiu în clubul Colectiv din Bucureşti. 27 de persoane au decedat şi peste 160 au fost rănite
(31 octombrie 2015)
355 vizualizări
Dîncu afirmă că nu există date privind un eventual atac al Rusiei la gurile Dunării sau asupra R. Moldova
(4 mai 2022)
20 vizualizări
Serviciile şi gazele de şist, lăudate la summit-ul UE
(26 octombrie 2013)
124 vizualizări
Proiect: Mai puţine ore de lucru pe săptămână pentru români
(13 mai 2016)
464 vizualizări
Români condamnaţi la peste 50 de ani de detenţie, în total, pentru jafuri de peste trei milioane de lire în Marea Britanie
(5 aprilie 2017)
327 vizualizări
Tradiţii româneşti de Revelion pentru un an bogat
(30 decembrie 2021)
947 vizualizări
Grav accident între Fălticeni şi Gura Humorului, la Cornu Luncii. Două persoane decedate şi alte şapte rănite. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie.
(8 februarie 2019)
195 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole