„Militarii din MApN deveniţi părinţi după ianuarie 2016 – cărora li s-au acordat concediu paternal (5 zile ) la naşterea copilului şi concediu de puericultură (10 zile) – au fost informaţi că trebuie să restituie salariul pentru zilele din concediul specificat (până la o jumătate din salariul lunar = 15 zile). Această măsură trebuie să fie luată din cauză că Ministerul Muncii consideră că militarii-părinţi nu au dreptul la concediu paternal, deoarece aceştia nu sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat”.
Aşa sună mesajul primit de Digi24 de la un telespectator care a dorit păstrarea anonimatului şi care mai spune că în această situaţie se află mii de militari.
Digi24 a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Apărării în legătură cu faptul semnalat şi a primit următoarea explicaţie:
„Referitor la situaţia semnalată de dumneavoastră, în ceea ce priveşte acordarea concediului paternal personalului militar în activitate, facem următoarele precizări:
Acordarea concediului paternal este condiţionată de plata contribuţiei asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).
Pentru personalul militar în activitate este instituită excepţia de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).
Excepţia se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.
Această excepţie de la plata contribuţiei de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate şi de la dreptul la concediul paternal, aşa cum este definit pentru ceilalţi salariaţi, nefiind îndeplinită condiţia prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.
În prezent, în conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexă nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioară în unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.38/2016, la naşterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la şi de la domiciliu.
Din datele obţinute până la acest moment, în această situaţie se află aproximativ 35 de militari, cărora, deşi nu îndeplineau condiţiile, li s-a acordat concediul maternal aferent legislaţiei din sistemul asigurărilor sociale de stat.
Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus faţă de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Apărării Naţionale.
Militarii care şi-au luat concediu paternal sunt obligaţi să restituie banii
23 iulie 2017
(184 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Decizie istorică la Universitatea Bucureşti: 45 de studenţi vor fi exmatriculaţi pentru că au fraudat examenele
(27 februarie 2021)
418 vizualizări
DIICOT, la 10 ani de activitate: Peste 30.000 de persoane judecate, 8,5 tone de droguri confiscate
(13 decembrie 2014)
90 vizualizări
Sânzienele- tradiţii şi superstiţii
(24 iunie 2014)
168 vizualizări
Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ, condamnat la 8 ani de închisoare cu executare
(5 noiembrie 2020)
138 vizualizări
Vezi aici calendarul înscrierilor la grădiniţă
(5 mai 2020)
249 vizualizări
Rus: România va finaliza 250 de kilometri de autostradă în următorii doi ani.
(13 ianuarie 2015)
348 vizualizări
6.460 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, in Romania!
(11 decembrie 2020)
106 vizualizări
Autorităţile au publicat lista afecţiunilor în funcţie de care persoanele se încadrează în etapa a doua de vaccinare, alături de adulţii cu vârste de peste 65 de ani.
(12 ianuarie 2021)
220 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că vacanţa şcolară NU se prelungeşte, dar şcolile se vor deschide şi “în funcţie de gradul de vaccinare al personalului şcolii.”
(5 noiembrie 2021)
17 vizualizări
CNADNR va plăti 14 milioane de euro pe kilometru, pentru un tronson din Autostrada Transilvania
(23 iunie 2014)
304 vizualizări
Echipa României a luat cele mai multe premii la Olimpiada Internaţională de Limba Rusă
(14 iunie 2014)
87 vizualizări
Bănicioiu: Situaţia celor 85 de răniţi la Colectiv e neschimbată,dar poate evolua în bine sau în rău
(6 noiembrie 2015)
65 vizualizări
Restricţii în carantină. MAI te învaţă cum să eviţi amenzile
(24 noiembrie 2020)
199 vizualizări
Trafic deviat pe Autostrada Soarelui, din cauza viscolului
(28 noiembrie 2018)
45 vizualizări
Guvernul a adoptat proiect de lege privind graţierea. Modificarea codurilor penale, adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă
(31 ianuarie 2017)
414 vizualizări
Un turist a murit după ce a căzut într-o râpă, în Munţii Piatra Craiului
(16 august 2017)
201 vizualizări
Evaluarea Şcolilor Doctorale începe cu o autoevaluare, după 7 ani în care universităţile nu au fost analizate şi zeci de scandaluri de plagiat. Care sunt noile criterii
(5 noiembrie 2018)
60 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole