Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene existau 220 de milioane de gospodării, iar o treime dintre acestea, adică 65,6 milioane, aveau în componenţă copii dependenţi. Este vorba despre copiii cu vârsta sub 15 ani sau orice persoană cu vârsta între 15 şi 14 de ani care din punct de vedere social şi economic depinde de un alt membru al familiei (părinte sau adult), precizează Eurostat.
În rândul statelor membre UE, cea mai mare proporţie a gospodăriilor care aveau copii s-a înregistrat în Irlanda: 41%. Pe următoarele locuri în clasament s-au aflat Cipru şi Polonia (fiecare cu 38%), Malta, Portugalia şi Slovacia (fiecare cu 36%). La polul opus, doar o cincime din gospodăriile din Germania şi Finlanda (fiecare 22%) includ copii, în timp ce în cazul Suediei, Austriei şi Greciei, proporţiile sunt de 25%, respectiv 26% şi 27%.
În majoritatea ţărilor din UE, familiile au un singur copil. Singurele excepţii sunt Ţările de Jos, Suedia, Irlanda şi Danemarca, unde procentul celor cu doi copii este mai mare. Când vine vorba de gospodării cu trei copii, cea mai mare rată se întâlneşte în Irlanda (27%), Finlanda (20%) şi Belgia (19%). De asemenea, în Franţa, Ţările de Jos şi Marea Britanie, 17% dintre familiile cu copii au trei sau mai mulţi.
În contrast, mai puţin de 10% dintre gospodăriile cu copii din Bulgaria (5%), Portugalia (6%) Spania (8%) şi Italia (8%) au trei sau mai mulţi copii. La nivelul UE, aproape jumătate dintre gospodăriile cu copii (47%) aveau doar un copil, în vreme ce 40% aveau doi copii, iar 13% – trei sau mai mulţi copii.
Când vine vorba de proporţia familiilor monoparentale, cea mai mică rată se înregistrează în Croaţia: 5% din totalul gospodăriilor cu copii dependenţi. Pe locul al doilea în acest clasament de află România (7%), Grecia şi Slovacia (fiecare cu 8%). În schimb, 1 din 3 familii (30%) cu copii din Danemarca este monoparentală. Aceasta este urmată de Lituania (28%), Suedia (25%), Marea Britanie (21%), Franţa şi Letonia (fiecare cu 20%).
În UE, 15% dintre familii sunt formate din părinţi singuri şi copii.
Un studiu publicat anul trecut de UNICEF, care lua în considerare mai mulţi factori socio-economici, arăta că Danemarca este cea mai bună ţară din lume pentru întemeierea unei familii. Pe locul al doilea se situa Finlanda, urmată de Norvegia. Top 10 era completat de Elveţia, Austria, Olanda, Irlanda, Estonia, Slovenia şi Letonia. România s-a clasat pe locul al 21-lea din 41. De altfel, într-un clasament publicat de Business Insider la începutul acestui an, pe baza datelor obţinute de InterNations în cadrul unui sondaj realizat în rândul expaţilor, Finlanda ocupa locul întâi în rândul ţărilor europene care oferă cele mai bune condiţii pentru viaţa de familie.
În top se aflau şi Republica Cehă, Israel, Austria, Suedia, Norvegia, Austrlia, Taiwan şi Belgia. Pe ultimele locuri se aflau Turcia, Qatar, Grecia, Arabia Saudită şi Brazilia. Din punctul de vedere al costurilor îngrijirii copilului şi educaţiei acestuia, top 5 este format din Finlanda (locul I), Suedia, Republica Cehă, Norvegia şi Austria. Finlanda se află în fruntea topului şi când vine vorba de calitatea educaţiei. Ea este urmată de Singapore, Elveţia, Coreea de Sud şi Hong Kong. În ceea ce priveşte bunăstarea familiei, clasamentul este format din Australia (locul I), Canada, Japonia, Finlanda şi Israel.
În ce ţară din Europa e cel mai bine să îţi întemeiezi o familie România, printre ţările cu puţine familii monoparentale
4 iunie 2017
- citeşte totul despre:
- ue,
- gospodarii,
- copii,
- dependenta,
- familie





Din aceeaşi categorie:
Peste 1.200 de poliţişti protestează la Ministerul de Interne şi la Ministerul Muncii, cerând majorarea salariilor şi a sporurilor
(16 martie 2017)
372 vizualizări
Lovitură importantă pe piaţa RCA: vei plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie şi nu ai ce să faci
(11 august 2021)
114 vizualizări
„Mica graţiere“ a deţinuţilor din România
(19 octombrie 2017)
2545 vizualizări
Adrian Năstase, din nou în faţa instanţei supreme
(9 septembrie 2013)
160 vizualizări
De la 1 martie, ANAF a primit noi atribuţii
(2 martie 2015)
296 vizualizări
Prognoza meteo. Vremea se schimbă radical în acest week-end
(12 iulie 2019)
60 vizualizări
Profesorii vor primi majorările salariale promise de Guvern în 2008
(18 iulie 2016)
154 vizualizări
Ministerul Apărării vrea să cumpere o aeronavă pentru demnitari
(17 august 2013 - Alex POLICALĂ)
64 vizualizări
România, cea mai mare creştere a preţului electricităţii din Uniunea Europeană
(27 noiembrie 2018)
47 vizualizări
Atenţie, TAXA AUTO revine
(27 septembrie 2017)
363 vizualizări
Veşti bune pentru angajaţi! Mai multe zile libere şi sporuri duble
(19 octombrie 2015)
651 vizualizări
Nelu Tătaru afirmă că multe state europene se tem că românii şi bulgarii ar putea perpetua pandemia, iar în acest context restricţiile nu vor întârzia să apară
(21 septembrie 2021)
703 vizualizări
Guvernul majorează alocaţia de hrană din spitale, din luna decembrie
(20 noiembrie 2014)
91 vizualizări
Salariaţii pot lucra la mai mulţi angajatori deodată, însă ce limitări există?
(29 ianuarie 2017)
504 vizualizări
Ce trebuie să ştie cei care şi-au amânat ratele la bancă: anunţul făcut de BNR
(6 iulie 2020)
67 vizualizări
COLECTIV: Arhitectul Mihai Alexandru, conducătorul grupului pentru elaborarea Planului Urbanistic General al Ploieştiului, a încetat din viaţă
(13 noiembrie 2015)
969 vizualizări
Marcel Ciolacu: „România trece printr-o perioadă foarte complicată”
(13 ianuarie 2022)
102 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole