Mai mulţi senatori PSD au depus, la Senat, o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii nr. 227 privind Codul fiscal care prevede scutirea de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism pentru aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat.

Potrivit propunerii legislative, art 485, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism”.

Iniţiatorii propunerii au precizat, în expunerea de motive, că proiectul are ca obiect „înlăturarea discriminării între aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat, persoanele adulte cu handicap care au în proprietate clădirea de domiciliu sau un autoturism şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat”.

Potrivit prevederilor art. 485, alineatul 1, litera f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu ultima actualizare – Legea nr. 358 din 31 decembrie 2015, „persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism”.

Senatorii PSD care au semnat iniţiativa legislativă au mai afirmat că, prin această propunere, se face „dreptate aparţinătorilor legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat care, deşi au acelaşi domiciliu cu persoana adultă cu handicap pe care o îngrijesc, nu pot beneficia de prevederile Codului fiscal”.