"Marşul pentru viaţă 2017", cu tema "Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine”, se va desfăşura, sâmbătă, în Bucureşti şi în alte 139 de oraşe din ţară, precum şi în 110 oraşe din Republica Moldova. În Capitală, manifestanţii se vor aduna în Parcul Unirii şi vor porni în marş spre Parcul Tineretului, unde va avea loc un concert.

"Pe 25 martie vă aşteptăm la Marşul pentru viaţă 2017 «Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine». Ne adunăm în Parcul Unirii la 12.30 şi plecăm spre Parcul Tineretului la 13.00. Vino pentru mame! Vino pentru femeile însărcinate! Vino pentru copii! Vino pentru viaţă! Vino pentru că este nevoie de tine!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit organizatorilor, Asociaţia "Studenţi pentru Viaţă", la finalul marşului, în Parcul Tineretului va avea loc şi un concert, susţinut de formaţiile Coco şi Schimbul 3, precum şi de artiştii Dragoş Bădoi şi Maria Coman.

Organizatorii motivează alegerea temei la cea de-a şaptea ediţie a marşului prin faptul că România ocupă locul al doilea în statistica numărului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958 - iunie 2016, faţă de o  populaţie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

Iniţiatorii manifestării consideră că numărul mare de avorturi este cauzat de "ignorarea problematicii crizei de sarcină şi de existenţa unei mentalităţi publice pro-avort” şi spun că avortul este "o dovadă de lipsă de civilizaţie, o lipsă de compasiune şi de respect, o lipsă de dragoste pentru femeie şi pentru copil”.

"Prin Marşul pentru viaţă nu promovăm interzicerea legală a avortului şi nici un fel de violenţă împotriva femeii, ci promovăm conştientizarea societăţii şi sprijinirea femeii să nască viaţa pe care o poartă în ea”, arată organizatorii.

Ei mai spun că societatea poate ajuta în diferite moduri o femeie aflată în criză de sarcină, prin acordarea unei indemnizaţii după a 14-a săptămână de sarcină, înfiinţarea de centre de sprijin unde femeile însărcinate să beneficieze de consiliere psihologică gratuită, plasarea unor instalaţii speciale de tip "baby box” în zidurile exterioare ale spitalelor, ca mamele care nu îşi pot îngriji copiii să îi depună acolo în siguranţă, crearea posibilităţii legale ca femeia însărcinată să încredinţeze copilul spre adopţie imediat după naştere, legiferarea posibilităţii, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul şi de a oficia o slujbă religioasă adecvată, cum se procedează în cazul copiilor decedaţi la scurt timp după naştere şi nebotezaţi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunţat că sprijină "Marşul pentru viaţă 2017” organizat de Asociaţia "Studenţi pentru viaţă", precizând că "participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă”.