În România a început actualizarea evidenţei personalului cu obligaţii militare. Primăria Municipiului Bucureşti a trimis o solicitare tuturor direcţiilor din cadrul instituţiei pentru recensământul persoanelor care pot fi mobilizate în cazul în care este declarată stare de asediu sau de război.

 

Autoritaţile actualizeză evidenţa personalului cu obligaţii militare

La 28 februarie, Primăria generală a transmis direcţiilor din cadrul municipalităţii ca până vineri, 4 martie, să intocmească şi să transmită către Direcţia Inzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă listele cu persoanele angajate în respectivele structuri care au obligaţii militare.

 

Solicitarea a venit din partea Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, din subordinea Guvernului.

 

În scopul actualizării evidenţei personalului cu obligaţii militare din Primăria Municipiului Bucureşti, prevăzută în Legea nr. 446/2006, privind pregătirea populaţiei pentru apărare şi a întocmirii şi transmiterii, organelor militare competente, a lucrărilor specifice prevăzute în G nr. 1204/2007 privind asigurarea forţei de muncă necesară pe timpul stării de asediu, la mobilizare şi pe timpul stării de război, prin prezenta, vă rugăm să aveţi amabilitatea de a transmite până la data de 04.03.2022 către Direcţia Inzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă, datele de evidenţă ale angajaţilor din cadrul structurii pe care o conduceţi, cu obligaţii militare, conform tabelului anexat prezentei.”, se arată în documentul PMB (foto).

 

Care este vârsta maximă de mobilizare în caz de război

Începând cu 1 ianuarie 2007 serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Însă potrivit legii nr 35/ 2005, în cazul decretării stării de mobilizare, război sau asediu, serviciul militar redevine obligatoriu. Potrivit legislaţiei, mobilizarea în armată poate avea loc în cazul persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

 

Au obligaţii militare cetăţenii români , bărbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activi (profesionişti), militari în termen sau cu termen redus şi se află în evidenţa centrelor militare ca rezervişti, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de an, care nu au efectuat stagiul militar, dar îndeplinesc criteriile pentru a fi încorporaţi la instituirea stării de asediu, la declararea mobilizării sau a stării de război.”, se mai arată în documentul instituţiei.

 

La cerere, încorporarea se poate face şi pentru persoanele cu vârsta de 18 ani. De asemena, pe perioada stării de război, asediu sau mobilitate, Ministerul Apărării Naţionale poate mobiliza rezervişti.

 

În această categorie se regăsesc rezervişti voluntari cu vârste între 18 şi 55 de ani care au contract cu MApN şi stau acasă cu 30% din soldă, minimum 540 de lei în cazul unui soldat.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro