În penitenciarele din România există deţinuţi de religie musulmană cu tendinţe spre radicalizare, autorităţile pregătindu-se pentru a preveni eventuale evenimente, deocamdată nefiind vorba de un fenomen, potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.

"Privind radicalizarea, este un fenomen care astăzi nu este vizibil în sistemul penitenciar, sunt paşi negativi făcuţi în acest sens. Avem deţinuţi în penitenciare de religie musulmană şi cu tendinţe spre radicalizare, dar deocamdată nu este un fenomen. Doar ne pregătim, la nivel naţional şi internaţional, pentru a preveni astfel de evenimente şi a nu se dezvolta în sistemul penitenciar românesc. Există protocoale de colaborare cu serviciile în domeniu şi cu organele de urmărire şi cercetare, dar deocamdată acest pachet de măsuri nu este necesar, pentru că nu este un fenomen în sistemul penitenciar. Doar ne pregătim pentu a-l preîntâmpina", a declarat Marius Vulpe, directorul ANP, într-o conferinţă de presă ce avut loc, miercuri, după prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2016.

Potrivit datelor furnizate de ANP, în anul 2016 s-au înregistrat 71 de agresiuni ale deţinuţilor asupra angajaţilor din penitenciare, în scădere faţă de anul 2015, când s-au înregistrat 78 de agresiuni, dar şi faţă de 2014 (96 de cazuri).

Şi numărul cazurilor de descoperire a substanţelor susceptibile a fi stupefiante a fost mai mic în 2016 (162 de cazuri) faţă de 2015 (183 de cazuri).