Meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de viscol pentru opt judeţe până vineri, la ora 23.00, iar codul galben va fi menţinut în Bucureşti şi în 19 judeţe, până la aceeaşi oră. Vineri după-amiază, 21 de drumuri naţionale din şase judeţe sunt închise din cauza viscolului, în timp ce în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa traficul este în continuare oprit pe toate şoselele.

Două autocare cu peste o sută cetăţeni din Republica Moldova care ar fi trebuit să ajungă la pensiuni din judeţul Braşov pentru a sărbători Crăciunul pe rit vechi au fost oprite, vineri, de autorităţi, în judeţul Buzău, drumul naţional 2 fiind închis din cauza viscolului.

Nouă persoane rămase blocate, vineri, cu maşinile în zăpadă, pe drumuri din judeţul Galaţi, au fost salvate de către pompieri, bătrânul aflat în comă fiind transportat la spital cu ajutorul unei şenilate care l-a dus până la ambulanţă.

Codul portocaliu de viscol, care a intrat în vigoare vineri, la ora 02.00 şi a fost emis iniţial până la ora 18.00, a fost prelungit până la ora 23.00, pentru judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea.

În cele opt judeţe, viscolul va continua să fie puternic, rafalele vântului vor atinge şi temporar vor depăşi 70-85 de kilometri pe oră, reducând vizibilitatea sub 50 de metri şi troienind zăpada.

Avertizarea cod portocaliu de viscol pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman şi Giurgiu a fost înlocuită cu cod galben, care va fi valabil până la ora 23.00. Şi judeţele Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Covasna, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Mehedinţi şi Sibiu rămân sub avertizare cod galben până la ora 23.00.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va mai depune strat de zăpadă.

În Dobrogea, estul Munteniei, extremitatea de sud-vest a Olteniei şi în cea mai mare parte a Moldovei va fi viscol, vântul va avea intensificări cu viteze de 50 - 70 de kilometri pe oră. În Carpaţii de Curbură şi în zona înaltă din Carpaţii Meridionali, rafalele vor depăşi 80-90 de kilometri pe oră, iar zăpada va fi spulberată şi troienită.

Începând de vineri, ora 23.00, până sâmbătă, la ora 10.00, vor fi sub avertizare cod galben judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani.

În Dobrogea, Bărăgan şi Moldova va ninge în general slab cantitativ, dar vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50-60 de kilometri pe oră şi pe arii restrânse 70 de kilometri pe oră, temporar spulberând şi troienind zăpada. Unele intensificări ale vântului vor fi mai fi în sud-vestul Olteniei, spulberând trecător zăpada depusă anterior.

De asemenea, până la ora 16.00 vor fi sub avertizare cod roşu de ninsori şi vânt judeţele Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Vrancea.

Avertizare nowcasting cod roşu a fost emisă, până la ora 18.00, şi pentru nord-estul judeţului Constanţa şi estul judeţului Tulcea, zona Deltei Dunării.

În aceste zone vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 85 de kilometri pe oră, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitatea fiind redusă spre zero.

În Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, sâmbătă şi duminică vor fi intervale de timp în care va mai ninge, iar vântul va avea intensificări, spulberând şi troienind zăpada.

În perioada următoare, în cea mai mare parte a ţării, vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între minus 25 şi minus 15 grade.