Aproape 7.000 de medici rezidenţi ar putea primi câte 140 de lei pentru fiecare gardă efectuată în spital în afara programului normal de lucru, indemnizaţia urmând a fi acordată pentru un număr de maximum două gărzi pe lună, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede plata gărzilor pentru rezidenţii de anul I şi II, având în vedere numărul mare de gărzi efectuate de aceştia şi faptul că această activitate era neremunerată.

Noul act normativ prevede că medicii rezidenţi aflaţi în primii doi ani de pregătire în rezidenţiat pot asista medicul titular de gardă, în afara programului normal de lucru şi pentru această activitate beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 140 de lei/gardă.

Această indemnizaţie se va acorda pentru un număr de maximum două gărzi pe lună, potrivit proiectului.

Măsura se va aplica, însă şi medicilor rezidenţi începând cu anul III de pregătire în rezidenţiat, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organizate două linii de gardă în aceeaşi specialitate, pentru activitatea prestată în afara programului de la norma de bază.

Potrivit proiectului, în jur de 7.000 de medici rezidenţi ar urma să beneficieze de această indemnizaţie.

"Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanţa de Urgenţă nu a putut fi promovată cu şase luni înainte de alegeri conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, unde se stipulează că «nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal». Actul normativ a fost însă finalizat, a obţinut toate avizele necesare şi poate fi adoptat de noul Guvern", explică Ministerul Sănătăţii.