Comparativ cu anul 2015, creşterea cazurilor de rujeolă este mai mult decât alarmantă, anul trecut fiind doar şapte cazuri confirmate şi niciun deces.

Ministerul Sănătăţii susţine că înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un an s-ar fi produs din cauza campaniilor împotriva vaccinării, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, în România nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta de un an.

Trei copii morţi şi aproape 700 de îmbolnăviri

Anul acesta a fost confirmat un număr uriaş - 677 de copii s-au îmbolnăvit de rujeolă. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza campaniilor din mediul on-line în care tot felul de persoane i-au îndemnat pe părinţi să nu-şi mai vaccineze copiii.

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate la graniţa dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj (219), în judeţul Mureş (145), în judeţul Arad (113, din care două decese la copii cu vârste sub un an), în judeţul Timiş (71, din care un deces la copil cu vârsta sub 1 an), în judeţul Suceava (27), în Braşov (33), în Sălaj (7), în Hunedoara (14), în Caraş-Severin (13) şi în judeţul Alba (3).

Totodată, au fost confirmate cazuri sporadice de rujeolă la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate în Bucureşti (4) şi judeţele Bacău (3), Bihor (1), Constanţa (3), Dâmboviţa (2), Giurgiu (1), Mehedinţi (1), Neamţ (2), Olt (2), Sibiu (3) şi Vaslui (1). Iar ultimele două cazuri au fost confirmate în judeţul Dâmboviţa.