Guvernul va oferi, în mod gratuit, o aplicaţie informatică pentru trimiterea în timp real, către toţi cetăţenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informaţii care erau destinate până acum doar autorităţilor, a declarat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, conform Agerpres.
„România are un centru de alarmare rapidă bun, care este la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), însă mesajele acestuia sunt destinate în special autorităţilor, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. Ne dorim ca, în cea mai scurtă perioadă, să punem la dispoziţia cetăţenilor, a cât mai multor cetăţeni, informaţii despre seisme. Vom apela la toate mijloacele de informare, fie canale publice, presă, televiziune, Internet, dar şi telefoane mobile, de exemplu, pentru ca oamenii să primească mesaje în timp real, în timp cât mai scurt, privind apariţia cutremurelor“, a spus ministrul delegat.
Acesta a adăugat că este vorba despre un tip de avertizare existent şi în Japonia şi că, echipe de software româneşti lucrează la aplicaţiile care vor puse la dispoziţia publicului „în câteva luni de zile“.
„Toate informaţiile care se colectează de la senzorii seismici din întreaga ţară şi ajung la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului vor fi transmise public, desigur, este vorba despre cutremurele“, a explicat Mihnea Costoiu, adăugând că „va fi un sistem de avertizare a întregii populaţii a României“.
Întrebat despre costurile pe care ar urma să le suporte cetăţenii, ministrul delegat a arătat că proiectarea aplicaţiilor informatice este suportată din bani de la buget, dar că „gratuitatea pentru public va trebui negociată cu companiile de telefonie şi reţelele de socializare“.
„Guvernul nu are infrastructura pentru a trimite informaţiile respective, aceasta este privată, dar vom negocia pentru că fiind vorba despre mesaje de interes public ne dorim să existe gratuitate“.
Reprezentanţii Institutului Pentru Fizică a Pământului susţin că acest proiect trebuie însoţit şi de un program de educare practică a publicului, pentru ca acesta să poată reacţiona raţional în cazul unui cutremur. De multe ori s-a dovedit că cele mai multe victime, în preajma ori în timpulul unor dezastre naturale, sunt cauzate de starea de panică şi de haos instalate în acele momente. Oamenii au tendinţa să nu mai ţină cont de nicio precauţie şi să se înghesuie pe scări, pe intrări înguste. Creearea de busculade a fost principal cauză a unor accidente tragice petrecute în asemenea contexte.