Numărul românilor din străinătate înscrişi în Registrul electoral până la data de 8 august este de 5.481, a anunţat luni Autoritatea Electorală Permanentă.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, 4.286 dintre aceştia optează pentru votul prin corespondenţă, iar 1.195 pentru votul în secţiile de votare.

"AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării", precizează comunicatul.

Autoritatea Electorală Permanenţă precizează că va comunica săptămânal datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.

Conform datelor instituţiei, cele mai multe cereri de vot prin corespondenţă vin din Spania — 2.045, Italia — 953. Urmează Franţa — 186, Germania — 170, Marea Britanie — 131, Belgia — 117. Există şi numeroase state unde doar câteva zeci de cetăţeni români au optat pentru votul prin corespondenţă sau chiar câte un singur român.

În ceea ce priveşte cererile pentru organizarea de secţii de votare în străinătate, cele mai multe solicitări vin tot din Spania — 467, urmată de Republica Moldova — 361 şi Italia — 137.