Cei peste 3.000 de medici de familie care s-au înscris în programul de vaccinare anti-COVID a populaţiei vor începe, în primă fază, imunizarea cu vaccinurile de la Moderna şi Johnson&Johnson, a anunţat joi seară, la Digi24, coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

 

„Proiectul de includere a medicilor de familie e deja finalizat, vor începe să vaccineze pe 4 mai, toată infrastructura e deja stabilită”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

 

El a spus că s-au înscris „circa 3.080” de medici de familie, însemnând „aproximativ o treime” din numărul total care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Gheorghiţă a adăugat că estimările iniţiale arătau o intenţie de 50-55% de înscriere în program.

 

„Mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează. Este foarte dificil să vaccinezi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi”, a mai spus el.

 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a completat că înţelege de ce medicii de familie pot fi reticenţi la început: „Nu ştii despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Până la urmă, le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din zece doze vor folosi doar nouă şi o doză se iroseşte. Sigură că printr-o planificare atentă putem să reducem acest risc, dar ăsta nu e un motiv să nu începem vaccinarea”.

 

Întrebat ce vaccin vor folosi medicii de familie, Valeriu Gheorghiţă a spus că „erau trei opţiuni pe masă: AstraZeneca, Johnson&Johnson şi Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson şi Moderna”.

 

„Vaccinul de la AstraZeneca, dacă medicii de familie îl vor solicita, îl vom da. Nu vrem să insistăm în momentul de faţă să începem cu vaccinul de la AstraZeneca, pentru care în momentul acesta nu există o dorinţă foarte mare de vaccinare şi îmi doresc ca acest proces să fie unul de succes şi să nu batem pasul pe loc”, a subliniat el.

 

Medicul militar a spus că nu exclude ca România să rămână cu un surplus de vaccinuri de la AstraZeneca, dar că obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate în luna august poate fi atins, iar estimarea se bazează doar pe vaccinurile cu ARN mesager.

 

Gheorghiţă a mai spus că „este o decizie extrem de grea să renunţi la un vaccin care e uşor de distribuit, care are un profil de siguranţă cât se poate de bun”, vorbind despre AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro