Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă în Turcia nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile sau a turiştilor străini, însă autorităţile române reiterează avertismentul adresat românilor aflaţi în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu data de 20 iulie, a fost decretată de Guvernul turc starea de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Turcia, pentru o durată de 3 luni.
Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile, nici a turiştilor străini. MAE este în permanent contact cu autorităţile turce în vederea informării, în timp real, cu privire la evoluţia situaţiei, precizează MAE într-o nouă atenţionare de călătorie emisă pentru Turcia.
”În acest context şi având în vedere că situaţia de securitate din Turcia se menţine instabilă, cu precădere în aria capitalei Ankara şi a oraşului Istanbul, MAE reiterează avertismentul adresat cetăţenilor români aflaţi sau care se deplasează în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi, evitând implicarea în orice manifestaţii sau alte evenimente publice care ar putea degenera în violenţe”, arată MAE.
MAE mai precizează că este necesară informarea permanentă asupra evoluţiei interne din acest stat şi verificarea disponibilităţii mijloacelor de transport înspre sau dinspre Turcia.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara şi Consulatele Generale ale României din Istanbul şi Izmir prin intermediul Centrului de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, care funcţionează în regim de permanenţă, la numerele +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
Starea de urgenţă din Turcia a intrat în vigoare joi, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.
Decretul privind starea de urgenţă a apărut în Monitorul Oficial la ora locală şi a României 01.00.
Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protesteşe pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile. Presa poate fi, de asemenea, limitată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.
Ministerul de Interne a anunţat însă că aceasta "nu-i va afecta pe civili", potrivit unei corespondenţe Al Jazeera la Ankara.