Ediţia a XXV-a a Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi va reuni 13 teatre din ţară, care, timp de 11 zile, vor prezenta 14 spectacole, a anunţat, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Dramatic 'Fani Tardini', Cristian Gheorghe, organizatorul manifestării.
Potrivit acestuia, în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului, mulţi regizori cunoscuţi precum Ion Cojar, Lucian Sabados, Vlad Stănescu, Ion Sapdaru, Cristian Hadjiculea, Petre Bokor, Radu Nichifor, Diana Lupescu vor ajunge la Galaţi. Chiar dacă Cristian Gheorghe nu a vrut să dezvăluie numele tuturor actorilor care vor participa la manifestare, s-a aflat că pe scena festivalului vor juca, printre alţii, Ileana Stana Ionescu, Dan Puric, Silviu Biriş şi Cristian Iacob.

Printre spectacolele care se 'luptă' în acest an pentru premiile festivalului se numără 'Gaiţele' (Teatrul 'Maria Filotti' Brăila), 'Idolul şi Ion Anapoda' (Teatrul Naţional Bucureşti), 'Somnoroasa Aventură' (Teatru Mic Bucureşti), 'Căsătoria' (Teatrul din Arad). Galaţiul va intra în concurs cu spectacolul 'Peţitoarele', în regia lui Ion Sapdaru.

'Este o ediţie aniversară, este o ediţie bogată, este o ediţie care acoperă o suprafaţă destul de mare a României, pentru că aşa e normal, având în vedere că vorbim despre un festival naţional de teatru. Avem patru teatre din Bucureşti, avem Teatrul Nottara, Teatrul Naţional, Teatrul Mic şi Teatrul Bulandra în închiderea festivalului. Mă bucur că am reuşit să aducem Naţionalul şi Bulandra, ultimul în premieră în cadrul Festivalului Naţional de Comedie. Pe lângă aceste patru teatre din Bucureşti, vor mai veni Teatrul 'Maria Filotti' din Brăila, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Teatrul 'Sică Alexandrescu' din Braşov cu două spectacole, Teatrul 'Mihai Eminescu' din Botoşani, Teatrul 'Ioan Slavici' din Arad. Avem şi o trupă invitată din Bulgaria, care va prezenta un spectacol pe care gălăţenii îl ştiu, într-o altă variantă îl avem şi noi, 'Puşlamaua de la etajul 13', care la Teatrul din Ruse e jucat sub forma unui musical. Este o abordare interesantă pentru public. De asemenea mai vin în festival teatrele din Bârlad şi Giurgiu', a declarat Cristian Gheorghe.

Juriul festivalului este format din regizorul Alexa Visarion, actorii Vladimir Găitan, Virginia Rogin, scenograful de teatru Clara Lobonţ şi criticul de teatru Doina Papp.

Festivalul Naţional de Teatru de la Galaţi se va deschide pe data de 21 octombrie, cu spectacolul Teatrului Nottara din Capitală, '39 Trepte', o comedie după un film de Alfred Hitchcock, în regia lui Petre Bokor. Finalul evenimentului va fi pe 31 octombrie, atunci când pe scena dramaticului gălăţean va fi prezentată piesa 'Obiceiuri necurate', a Teatrului Bulandra din Bucureşti.

Referitor la biletele şi abonamentele destinate publicului larg, acestea au fost puse în vânzare încă de săptămâna trecută. Pentru spectacolele teatrelor din Capitală şi pentru piesa din festival a dramaticului gălăţean, 'Peţitoarele', acestea au fost epuizate. Valoarea unui abonament este de 390 lei, iar biletele variază ca preţ între 18,9 lei şi 52,5 lei.

Pentru organizarea festivalului, Consiliului Local Galaţi a alocat suma de 150.000 mii lei, la care se adaugă 17.000 lei proveniţi din sponsorizări pentru premii.