Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş vor fi prezenţi la Iaşi, duminică, la manifestările organizate de Ziua Unirii, acest moment fiind marcat prin diverse evenimente în ţară, printre care şi oficierea unui "Te Deum" la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Şeful statului va participa de la ora 11,30 la ceremonialul din Piaţa Unirii de la Iaşi, unde va susţine şi o alocuţiune. Ulterior, el va depune flori la Monumentul "Alexandru Ioan Cuza" şi la mormântul domnitorului de la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi".

Şi premierul Dacian Cioloş va fi prezent la manifestările de la Iaşi, după cum se arată pe agenda prim-ministrului, publicată pe site-ul Guvernului.

La Catedrala Patriarhală va fi oficiat duminică, de Ziua Unirii, un "Te Deum", "ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act măreţ din istoria naţională la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ", a anunţat Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, vor fi pomeniţi, duminică, la Sfânta Liturghie.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale va organiza ceremonii militare, începând cu ora 9,00, la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.

Duminică se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), act înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Deputaţilor într-o clădire a Bisericii de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în anul 2014, în urma unei propuneri legislative semnate de 106 parlamentari, aparţinând mai multor partide politice