De la declararea stării de urgenţă pe teritoriul României, foarte mulţi oameni au fost amendaţi pentru că nu respectă prevederile ordonanţelor guvernamentale. Avocatul poporului are câteva completări pe marginea acestui subiect.

 

Dacă trăieşti cu impresia că autorităţile române abuzează de puterea dobândită odată cu declararea stării de urgenţă, merită să ai în vedere câteva informaţii. Acestea provin de la avocatul poporului şi vizează atât plata amenzii pe care s-ar putea să o primeşti, cât şi contestarea ei.

 

Românii amendaţi pentru că încalcă prevederile stării de urgenţă pot plăti doar jumătate din valoarea amenzii în termen de 15 zile de la momentul în care au avut interacţiunea neplăcută cu un agent de poliţie. Este important de reţinut că percepţia că ar putea plăti jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege pentru acea contravenţie este greşită. Trebuie să plăteşti 50% din amenda pe care o ai trecută pe procesul verbal de contravenţie.

 

Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber, a postat marţi pe site mai multe recomandări legate de contravenţiile şi sancţiunile aplicate în timpul stării de urgenţă în România. Cele mai importante puncte legate de plata amenzii pot fi analizate mai jos:

„Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită, şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege.

Termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată, în situaţia în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi.

Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării”.

În ceea ce priveşte contestarea amenzii, există acest drept, dar, din nou, trebuie să ai în vedere câteva detalii importante:

 

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări), precizează Avocatul Poporului.

În situaţia în care cel sancţionat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.

În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal, instanţa judecătorească dispune să îi fie achitată celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 de lei.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro