Peste cinci mii de persoane au semnat o petiţie online prin care solicită Camerei Deputaţilor, for decizional, să respingă propunerea legislativă adoptată de Senat pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic care declasifică ursul din lista speciilor strict protejate şi îl introduce în lista speciilor care pot fi vânate fără restricţii în perioadele prevăzute de lege.

 

Campania lansată de WWF România solicită, totodată, Guvernului „să motiveze această propunere, inclusiv cu date şi argumente ştiinţifice, având în vedere statutul special de protecţie de care se bucură specia cel puţin pe hârtie, atât la nivel naţional cât şi european” şi atrage atenţia că proiectul de act normativ încalcă „flagrant Directiva Habitate a UE, poate atrage declanşarea procedurii de infringement la adresa României”.

 

WWF România susţine că proiectul de lege „nu rezolvă situaţiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împuşcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro)”.

 

„Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricţii privind numărul exemplarelor împuşcate, fără o situaţie clară şi o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecinţe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunţată la nivel de populaţie. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari şi viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populaţiei, dar şi comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul şi vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând şi la degenerarea genetică a speciei”, mai arată iniţiatorii campaniei.

 

Reamintim că miercuri, 25.09.2019, Senatul a votat modificarea legii vânătorii, iar urşii au fost scoşi de pe lista mamiferelor protejate şi incluşi pe lista animalelor cu sezon de vânătoare.

 

“S-a întâmplat hocus-pocus. Când a fost la Comisia pentru Mediu, pentru aviz, a trecut fără acel amendament. Comisia pentru Ape şi Păduri azi cu o oră înainte de plen s-a reunit şi au adăugat acest amendament.

 

Discuţiile au fost pe acelaşi discurs manipulativ cu problemele care ţin de urşi, de atacuri, de nevoia de intervenţie. Or, lucrurile acestea sunt rezolvabile, sunt prinse şi în actuala formă a Directivei, prin acele proceduri de derogare. Deci pentru orice atac, orice problemă există o procedură la minister, se aprobă din cota de intervenţie şi acţionăm practic că în cazul oricărei specii protejate – eliminăm doar comportamentele agresive şi cele care produc pagube.

 

Or, ce s-a întâmplat acum prin mutarea din Anexa 2 în Anexa 1 elimină ursul de pe lista speciilor protejate pe o perioadă de 5 ani de zile. Bucuria vânătorilor!”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, pentru Ziare.com.

 

Textul campaniei „Spune nu vânătorii necondiţionate de urşi!”:

 

– Vă cerem să refuzaţi să fiţi parte la uciderea urşilor din România, specie strict protejată prin directivele europene!

– Solicităm Camerei Deputaţilor să respingă Propunerea legislativă de modificare a Legii Vânătorii nr. 407/2006, înregistrată la Senat sub nr. L294/2019, care declasifică ursul din lista speciilor strict protejate şi îl introduce în lista speciilor care pot fi vânate fără restricţii în perioadele prevăzute de lege.

– Solicităm Guvernului să motiveze această propunere, inclusiv cu date şi argumente ştiinţifice, având în vedere statutul special de protecţie de care se bucură specia cel puţin pe hârtie, atât la nivel naţional cât şi european.

– Solicităm Guvernului să-şi exprime public poziţia faţă de încălcarea flagrantă de către acest proiect de lege a Directivei Habitate a UE, care poate atrage declanşarea procedurii de infringement la adresa României.

– Solicităm Comisiei Europene să transmită o poziţie clară autorităţilor din România referitor la această propunere, inclusiv dacă transpunerea legislaţiei europene în legislaţia naţională este negociabilă sau nu sau dacă poate fi făcută ”peste noapte” pentru a servi intereselor unei minorităţi.

 

De ce este important?

 

– Vânarea ursului ”la liber”, fără nici un fel de restricţii privind numărul exemplarelor împuşcate, fără o situaţie clară şi o analiză legată de clasele de vârstă, structura pe sexe, sporul natural etc. va avea consecinţe incalculabile asupra acestei specii de interes prioritar, inclusiv o destabilizare mai pronunţată la nivel de populaţie. În ultimii ani în care s-a practicat vânătoarea, au fost extrase cele mai mari şi viguroase exemplare, fapt ce a destabilizat echilibrul în cadrul populaţiei, dar şi comportamentul speciei (inclusiv prin practicile de hrănire complementară masivă). Efectele în cazul vânătorii ”libere” vor adânci haosul şi vor deveni în timp bazele a noi conflicte, ducând şi la degenerarea genetică a speciei.

– Un asemenea mod de vânătoare nu rezolvă situaţiile conflictuale punctuale, întrucât nu este împuşcat strict ursul-problemă, ci cel care valorează mai mult din punct de vedere economic (un trofeu de urs valorează în medie 8000 de euro).

– Directiva Habitate a UE plasează ursul în lista speciilor cu protecţie strictă şi a căror conservare necesită desemnarea unor arii speciale de conservare (Anexele II şi IV).

– Tot Directiva Habitate prevede clar că aprobarea derogărilor de la măsurile speciale de conservare se poate face doar dacă alte soluţii alternative au fost implementare fără succes, ceea ce din păcate nu este cazul la noi, din lipsa implementării acestora, din lipsa unui plan şi a unei finanţări susţinute în acest sens.

– România riscă declanşarea procedurii de infringement. Amendamentul 20 din proiectul menţionat încalcă flagrant atât Directiva Habitate, cât şi pe cea de internă, care o transpune (OUG 57/2007).

– Managementul populaţiei de urs şi prevenirea conflictelor om-urs nu poate fi realizat fără o conlucrare a tuturor factorilor cheie interesaţi şi fără a avea date ştiinţifice solide disponibile care să fie folosite pentru fundamentarea tuturor deciziilor.

– Prin decizia scoate ursul de pe lista speciilor strict protejate, ne întoarcem la situaţia de dinainte de 2007, când România a fost acceptată în UE. Pe 28 septembrie 2016 Ministerul Mediului propunea vânătoarea ca singură alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice. În urma presiunii publice acesta a decis să oprească vânătoarea pe bază de cote la urs, pentru a reforma întregul sistem de management al acestei specii. Trei ani mai târziu, perioadă în care nu s-au făcut paşi concreţi în această direcţie, se dă undă verde masacrului şi intereselor fără scrupule de a exploata fără limite simbolul Carpaţilor.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro