Profesorii care le cer elevilor bani pentru scoala ar putea ajunge la inchisoare. Aceeasi pedeapsa ii paste si pe parintii care strang bani pentru fondul clasei. Un parlamentar vrea sa desfiinteze acest obicei si a scris o lege in acest sens, informează stirileprotv.ro.

„De sume se alege praful”, spun multi parinti deranjati ca nu exista o evidenta a cheltuielilor. Dar toti spun ca scolile de stat, prost finantate, au nevoie de acest ajutor.

Invatamantul din Romania este si trebuie sa ramana gratuit, spune deputatul Cornel Comsa, iar multi parinti abia daca isi permit sa isi trimita copiii la scoala. Parlamentarul a scris o lege prin care parintii sau profesorii care strang bani de la elevi sa fie pedepsiti inclusiv cu inchisoarea de la 1 la 3 ani.

“Am fost in situatia de a da bani la fondul clasei. Tin minte ca am dat la fondul scolii 50 de lei pentru amenajarea unui teren de fotbal, asta se intampla acum 20 de ani, si acum cand ma duc la Alba Iulia, trec pe langa scoala mea si vad terenul inca viran”, a declarat Cornel George Comsa, deputat neafiliat.

Totusi, legea educatiei le permite scolilor sa primeasca donatii si sponsorizari. Reprezentantii sindicatelor din invatamant nu ii incurajeaza insa pe profesori sa primeasca fonduri.

„Noi am sustinut intotdeauna ca profii nu trebuie sa se implice in colectarea acestor fonduri. Nu e corect sa apelezi la mila publica ca sa cumperi creta sau toner”, a explicat Simion Hancescu, presedinte FSLI.

Initiativa legislativa va intra in dezbaterea deputatilor dupa ce se intorc din vacanta de iarna.