Românii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV, hepatice B şi C, în cadrul unei campanii lansate miercuri de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof.Dr. Matei Balş" şi partenerii săi, beneficiind de finanţare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014.

Campania naţională de testare, comunicare informare şi educare "H-Alert" se va desfăşura, în perioada octombrie 2015 — aprilie 2016, şi are ca scop mobilizarea tinerilor şi grupurilor sociale vulnerabile — persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile — pentru a se informa cu privire la prevenirea infecţiilor.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof.Dr. Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a arătat că testarea se va putea face la nouă centre şi laboratoare partenere, afişate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro.

Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B şi C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri şi unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.

Datele HIV/SIDA din România relevă un total cumulativ de 17.819 cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 şi până în iunie 2012.

Infecţia HIV reprezintă un risc real pentru sănătatea persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă (UDI), pentru care rata de incidenţă s-a menţinut scăzută până de curând. Numărul cazurilor UDI în România a crescut în mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 cazuri noi confirmate, în anul 2012.

Proiectul "Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi a hepatitei B şi C în România" este cofinanţat prin Granturile Norvegiene 2009 — 2014, având ca operator de program Ministerul Sănătăţii.

AGERPRES