Finanţarea pentru restaurarea Mănăstirii Maria Radna, lucrări care se apropie de final, a fost blocată trei luni de Ministerul Dezvoltării, iar ulterior bugetul a fost redus, în urma unui articol publicat în The Telegraph, care a criticat lucrările, bazilica fiind comparată cu un castel Disney.

Autorul articolului susţinea că a fost alterat stilul baroc al bisericii prin culorile zugrăvelilor şi prin materialele folosite, afirmând şi că materiale originale au fost vândute în Germania, iar pe bazilică sunt acum ţigle roşii, industriale.

Publicaţia scria că mănăstirea din judeţul Arad este una dintre zecile de biserici transilvănene, castele şi cetăţi care au fost modernizate "brutal" în ultimii cinci ani cu peste 100 de milioane de euro, bani europeni.

Ulterior publicării articolului, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a respins acuzaţiile, aratând că nu s-au vândut materiale, care au fost depozitate pentru a fi refolosite.

Reprezentanţii Episcopiei arătau că proiectul s-a realizat "pe baza unor studii bine fundamentate ale situaţiei existente, având în vedere că monumentul a suferit multiple traumatisme şi modificări în ultimul secol (incendiu în 1923, o folosire improprie şi brutală a spaţiilor între 1948-2003, intervenţii neprofesioniste la tencuieli, la învelitoare, respectiv la pardoseli)".

Întregul complex va intra într-un circuit turistic permanent din 2016, estimându-se că se va dubla numărul de vizitatori, acum fiind de 80.000 pe an.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului, iar conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. În biserică există o icoană a Maicii Domnului, care nu a fost distrusă de turci şi incendiu, motiv pentru care este considerată făcătoare de minuni.

Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

Mediafax