Imigraţia şi terorismul sunt preocupările cu cel mai rapid ritm de creştere în rândurile cetăţenilor din Uniunea Europeană, conform ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European, şi realizat de TNS. La sondaj au răspuns 28.150 de persoane din toate statele membre în perioada 19 - 29 septembrie 2015.

Doi din trei europeni consideră că deciziile legate de migraţie trebuie să fie adoptate la nivelul Uniunii Europene, mai degrabă decât la nivelul guvernelor naţionale. Procentul de 66% reprezintă o medie, existând diferenţe semnificative de la o ţară la alta. Astfel, în ţări precum Cipru, Germania, Spania, Luxemburg sau Olanda, între 79% şi 81% dintre cetăţeni favorizează adoptarea deciziilor la nivel comunitar, în timp ce în timp ce în Estonia, Polonia şi Slovacia, procentul este de 40%.

Dintre români, 60% consideră că deciziile trebuie luate mai degrabă la nivelul UE.

Totodată, 78% dintre cetăţenii UE consideră că e nevoie de o mai bună distribuţie a solicitanţilor de azil. Ţările cu procentele cele mai mari (peste 90%) în favoarea acestei afirmaţii sunt Germania, Suedia, Malta, Grecia, Olanda şi Belgia, în timp ce în România 59% din persoane sunt de acord. În ţări precum Cehia, Slovacia şi Estonia, ponderea celor care susţin o mai bună distribuţie este sub 50%.

Cei 78% dintre cetăţenii care sunt de acord cu o mai bună distribuţie a solicitanţor de azil au fost chestionaţi ulterior în legătură cu metoda concretă de distribuţie, mai exact cotele obligatorii decise la nivelul UE. Măsura este susţinută de 75% dintre europenii, respectiv 44% dintre românii care anterior se pronunţaseră în favoarea unei mai bune distribuţii a solicitanţilor de azil.

Referitor la criza economică, 32% dintre europeni cred că aceasta va mai dura mulţi ani, acelaşi procent fiind înregistrat şi în România. Printre cei mai optimişti se numără locuitorii din Malta, Danemarca şi Irlanda, în timp ce peste 50% din greci şi francezi se declară pesimişti cu privire la sfârşitul crizei economice.