Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a demarat procedura de populare a Dunării cu 90.000 de exemplare de puiet de sturion, în cadrul unui proiect în valoare de peste 10 milioane de lei finanţat din Fondul European de Pescuit.
Astfel, în prima etapă Dunărea va fi populată cu 90.000 de pui de sturion, dintre care 70.000 de moruni, 10.000 de păstrugi şi 10.000 de pui de nisetru. Fiecare pui de sturion va fi marcat individual cu mărci CWT, astfel încât să fie monitorizat pe tot parcursul proiectului, a informat Bogdan Nistor, purtătorul de cuvânt al universităţii.
Proiectul este cel mai mare şi mai complex realizat vreodată în România în acest domeniu, urmând să fie finalizat în mai 2015. Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi are ca parteneri în acest proiect specialişti din institute de cercetare din Bulgaria, Ucraina şi Turcia.
"Popularea care a început marţi este o primă etapă din proiectul a cărei valoare totală este de 10.649.363,47 lei. Va urma un studiu complex asupra supravieţuirii speciilor, care are ca scop final regenerarea populaţiilor de sturion, ameninţate în prezent cu dispariţia", a precizat Bogdan Nistor.
Primul punct de deversare este la kilometrul 600 - Corabia. Apoi, puietul va fi deversat la kilometrul 40 - Borcea, la Brăila, Isaccea şi la kilometrul 2 - Sfântu Gheorghe.
Proiectul este finanţat din Fondul European de Pescuit, prin Programul Operaţional de Pescuit 2007-2013 şi are ca scop evaluarea supravieţuirii şi răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturion din speciile ameninţate critic lansaţi în Dunărea Inferioară.