Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) spune că modificările propuse de Ministerul Sănătăţii pentru înscrierea copiilor în noul an şcolar transferă atribuţiile medicului şcolar către medicul de familie şi nu sunt fezabile.

O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă, potrivit unui proiect al MS aflat în dezbatere publică.

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie spune că a luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii de modificare şi completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

AREPMF consideră modificările propuse "drept nerealizabile având ca rezultate imediate sporirea birocraţiei în cabinetele de medicină de familie şi scăderea calităţii actului medical".

Asociaţia arată că măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanţa medicinii şcolare şi transferă atribuţiile medicului şcolar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicaţi şi fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

"Consultaţiile de triaj epidemiologic şi controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea şi varietatea serviciilor prestate. Programările şi accesul pacienţilor la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioadă scurtă de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscrişi un număr de 500 copii preşcolari şi şcolari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultaţii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condiţiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultaţii pe zi. Altfel spus, accesul pacienţilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proporţional cu timpul acordat consultaţiei", explică reprezentanţii AREPMF.

În plus, modificarea actelor pentru intrarea în colectivitate (de la formatul A6 în care se completau doar concluziile examenului de bilanţ şi antecedentele patologice, la trei pagini A4 la care se adaugă şi adeverinţa de vaccinări) presupune un consum de muncă, timp şi personal de care cabinetele de medicină de familie nu dispun, se mai arată în comunicatul AREPMF.

Totodată, revenirea în colectivitate după absenţe mai mari de trei zile nu trebuie să fie condiţionată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină şcolară, mai arată asociaţia, precizând că o astfel de măsură aglomerează sala de aşteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecţioase.

Potrivit proiectului Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, documentele medicale necesare la înscrierea / frecventarea fiecărui an de învăţământ / terminarea unui ciclu de învăţământ sunt: adeverinţă medicală şi aviz epidemiologic.

Adeverinţa medicală cuprinde date privind suferinţe patologice ale copilului care urmează să intre sau să reintre în colectivitate, printre care astm, otită, maladii congenitale de cord, probleme de învăţare /dezvoltare, diabet zaharat, leziuni ostoarticulare, convulsii, tulburări de vorbire, auz vedere, tuberculoză. De asemenea, vor fi trecute în adeverinţă informaţii privind alergii la medicamente, alimente sau altele, pe care le-ar putea avea copilul, şi ce medicamente sau vaccinuri a efectuat.

Totodată elevul va fi supus unui examen fizic, în care îi vor fi evaluate înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală şi presiunea arterială (pentru copii peste trei ani).

Documentele medicale se eliberează de medicul de familie sau de medicul colectivităţii de la care provine copilul.

Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/ frecventarea fiecărui an de învăţământ al preşcolarilor şi elevilor vor fi depuse la sediul unităţilor de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015.