Bicicliştii au format un lanţ uman alături de protestatarii anti-Roşia Montană, în jurul Parlamentului.

Bucureştenii au prins gustul protestelor. De la protestatarii proiectului Roşia Montană, şi alţi cetăţeni şi-au găsit motive să iasă pe străzi. Posesorii de bicicletă, au ieşit în număr de 5000 pe străzile Capitalei şi au parcurs 18 kilometri pe străzi înghesuite pentru a cere demisia primarului Sorin Oprescu, cel care nu a reuşit să rezolva problema pistelor de bicicilişti pe carosabil.

Cele câteva mii de biciclişti s-au întins pe carosabil, pe Podul Basarab, pentru a-l parafraza la propriu pe primarul Capitalei care a spus că nu va face piste pe carosabil deoarece nu vrea „să numere morţii”.

Bicicliştii s-au alăturat, apoi, celor care se împotrivesc exploatării miniere de la Roşia Montană şi au format un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului. Ambele tabere au cerut la final demisia primarului Oprescu şi stoparea proiectului de minerit aurifer pa bază de cianuri, o iniţiativă care ar lăsa urme adânci în zona respectivă şi o infestare toxică ireversibilă.

 

Atitudinea civică activă este un lucru bun, iar bucureştenii sunt primii care au învăţat că deciziile politice trebuie să aibă şi girul societăţii civile şi trebuie luate prin consultarea populaţiei, adică a celei căreia îi pasă mai mult decât conţinutul propriului frigider.

 

Foto: Daniel Vrăbioiu