Studenţii care n-au apucat să susţină admiterea în sesiunea din iulie îşi pot încerca norocul în cea din toamnă, însă locurile rămase la buget sunt foarte puţine. Doar la Timişoara mai există, încă, multe locuri fără taxă neocupate.a începutul lunii sptembrie are loc o a doua sesiune de admitere la universităţile de stat din România. La începutul lunii sptembrie are loc o a doua sesiune de admitere la universităţile de stat din România.
CLUJ-NAPOCA. După admiterea din vară, peste 500 de locuri bugetate la nivel de licenţă au rămas libere la patru universităţi din Cluj-Napoca, pentru ocuparea acestora urmând să se organizeze o nouă sesiune de admitere, în septembrie.
Reprezentanţii Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca arată că, după prima sesiune de admitere, din luna iulie, la UBB au rămas disponibile 417 locuri bugetate la nivel de licenţă, cu 217 mai puţine decât în aceiaşi sesiune de admitere de anul trecut.
Astfel, la Facultatea de Matematică şi Informatică mai sunt două locuri bugetate, la Psihologie patru, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor şi la Teatru - câte cinci locuri bugetate. Din totalul de 60 de locuri bugetate special alocate candidaţilor de etnie romă, au fost ocupate doar 22. De asemenea, au rămas disponibile şase locuri bugetate pentru candidaţii din Republica Moldova.
Tot la Cluj, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au rămas disponibile doar şapte locuri bugetate dintre cele alocate romilor, restul locurilor de la buget fiind ocupate după prima sesiune de admitere.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au rămas neocupate, după sesiunea din iulie, 100 de locuri bugetate, la care se adaugă un loc pentru romi. Astfel, absolvenţii de liceu se pot înscrie pentru a doua sesiune, care va avea loc între 7 şi 18 septembrie, pentru a ocupa locuri libere la Facultatea de Agricultură - 23 de locuri, Horticultură - 28, Zootehnie - 46 şi Medicină Veterinară - 3.
La Universitatea de Arte şi Design (UAD) au rămas neocupate, după sesiunea din iulie, patru locuri bugetate, la specializarea Istoria şi Teoria Artei, care vor fi scoase la concurs în septembrie.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", toate locurile bugetate au fost ocupate în prima sesiune de admitere.
TIMIŞOARA. Peste 3.300 de locuri au rămas neocupate la cele patru universităţi de stat din Timişoara după prima sesiune de admitere, cele mai multe fiind la Universitatea de Vest.
Universitatea de Vest din Timişoara va organiza o sesiune de admitere şi în toamnă, în condiţiile în care după prima sesiune de admitere au rămas neocupate 170 de locuri bugetate şi 2.200 de locuri cu taxă. Potrivit reprezentanţilor universităţii, cele mai multe locuri bugetate disponibile la Universitatea de Vest din Timişoara, dintre care cele mai multe sunt la Facultatea de Fizică - 45 locuri şi la Facultăţile de Chimie, Biologie şi Geografie - câte 21 de locuri.
La Universitatea ”Politehnica” din Timişoara au rămas neocupate 528 de locuri, din care 109 bugetate. „Universitatea Politehnica Timişoara mai are disponibile locuri la şapte facultăţi: Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, Construcţii, Electrotehnică şi Electroenergetică, Management în Producţie şi Transporturi, Mecanică, Inginerie Hunedoara, Ştiinţe ale Comunicării. Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada 4 - 8 septembrie, concursul de admitere este programat în 9 septembrie, iar rezultatele finale, după confirmări, vor fi afişate în 13 septembrie”, se arată într-un comunicat al universităţii.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Regele Mihai I al României” mai sunt disponibile pentru sesiunea de admitere din toamnă 50 de locuri bugetate şi 350 de locuri cu taxă. La Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara au rămas neocupate 86 de locuri, cele mai multe la Facultatea de Balneofiziokinetoterapie şi recuperare - 21 de locuri.
BUCUREŞTI. La Universitatea din Bucureşti toate locurile la buget au fost ocupate din prima sesiune.
„4.500 de locuri la licenţă au fost ocupate, aşteptăm confirmări de la unele facultăţi, dar în unele locuri toate locurile au fost ocupate. Mai avem locuri cu taxă, depinde de program. De obicei, locurile cu taxă cam dubleză cifra de şcolarizare de la buget”, afirmă Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.
La prima sesiune de examen au fost 22.000 de mii de candidaţi, cu 15% mai mult comparativ cu anul trecut. Anul acesta a fost concurenţă mare la aproape toate specializările oferite de facultăţi, inclusiv la facultăţile de matematică, fizică şi chimie, facultăţi considerare mai grele de către studenţi. „Cea mai mare concurenţă a fost la facultăţile de limbi străine, asistenţă socială şi sociologie, drept, unde sunt specializări care asigură după aceea şi o plasare pe piaţa muncii destul de repede”, a mai spus Mircea Dumitru.
PLOIEŞTI. 700 de locuri de la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploieşti au rămas neocupate după prima sesiune de admitere, urmând să fie scoase din nou la concurs pentru sesiunea din toamnă. La Facultatea de Ingineria Petrolului şi Gazelor au rămas libere 29 de locuri, dintre care şase fără taxă şi 23 cu taxă. La Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică vor fi scoase din nou la concurs, în sesiunea din toamnă, 112 locuri, dintre care doar trei fără taxă. La Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie au rămas, pentru sesiunea din toamnă, 65 de locuri, toate cu taxă, în timp ce la Facultatea de Litere şi Ştiinţe vor fi scoase la concurs, în a doua sesiune de admitere, 243 de locuri, dintre care 13 fără taxă, iar restul cu taxă.
Cele mai multe locuri libere au rămas pentru sesiunea din toamnă la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Ploieşti. La această facultate vor fi scoase din nou la concurs în septembrie 252 de locuri cu taxă, în domenii precum contabilitate, administrarea afacerilor, finanţe, management sau cibernetică, statistică şi informatică economică.
SUCEAVA. Un număr de 121 de locuri bugetate au mai rămas la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava după sesiunea de admitere din vară şi vor fi scoase la concurs în sesiunea din toamnă, unde mai sunt disponibile şi 1.105 locuri cu taxă.
Locuri bugetate există la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC) - 18 locuri, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management (FIMMM) - 46 de locuri, Facultatea de Istorie şi Geografie (FIG) - 36 de locuri, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC) - 12 locuri, Facultatea de Silvicultură (FS) - două locuri - şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP) - şapte locuri.
Pentru masterat, vor fi scoase la concurs 57 de locuri bugetate din care nouă locuri la Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA), 12 locuri la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Caculatoarelor (FIESC), 12 locuri la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management (FIMMM), 11 locuri la Facultatea de Istorie şi Geografie (FIG), 11 locuri la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC) şi două locuri la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP), la care se adaugă 785 de locuri cu taxă, disponibile până la limita capacităţii de şcolarizare a fiecărui program de studiu de masterat. A doua sesiune de admitere, pentru ocuparea locurilor rămase disponibile, va fi organizată între 7 şi 18 septembrie 2015.
În urma sesiunii de admitere din vară s-au ocupat toate locurile la patru programe de studiu, respectiv Kinetoterapie şi motricitate specială, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Drept şi Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar.
Numărul studenţilor înmatriculaţi la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava în sesiunea de admitere din iulie 2015, la toate formele de învăţământ este de 2.462 de studenţi, în creştere cu circa zece procente faţă de cel înregistrat la admiterea din iulie 2014.