Profesorii care au susţinut proba scrisă la examenul de Titularizare au abordat, care cum s-a priceput mai bine, un eseu despre romantismul creaţiei eminesciene.
În acest an, aproape 74% dintre cei 27.000 de candidaţi au obţinut note de promovare, peste 5, la examenul de Titularizare. Este un procent inferior celui înregistrat în 2014, când aproape 80% dintre profesori au luat note de trecere.
Cu toate că mulţi dintre candidaţi s-au descurcat bine la examen, cei care îşi doresc să predea limba şi literatura română au avut câteva probleme de exprimare.
Perlele de mai jos demonstrează nivelul precar de pregătire ai unor foşti absolvenţi ai Facultăţii de Litere.
Creaţia eminesciană le-a oferit oportunitatea unor profesori de a explora laturile fanteziste ale propriei imaginaţii.
”Hiperyon merge la Demiurg pentru a căpăta sau pentru a-şi pierde (?!) condiţia de nemuritor, dar acest lucru îi este refuzat”, scrie într-o lucrare despre ”Luceafărul”, ”magnum opus-ul” poetului naţional al românilor.
”La geneza poeziei ‘Luceafărul’ stă la bază basmul ‘Fata din grădina de aur’”, explică succint un alt candidat, în timp ce o altă lucrare ne anunţă că ”limbajul lui Mihai Eminescu este anticalofil – împotriva scrisului frumos”.
Comentariile făcute pe marginea unor poezii mai facile ale lui Mihai Eminescu s-au dovedit a fi extrem de dificile pentru unii aspiranţi la catedrele limba şi literatura română.
Perle Titularizare 2015: Despre ”Sara pe deal”:
”În această poezie oamenii simpli duc o viaţă liniştită, oierii merg cu oile, cu turmele lor pe câmp, pe dealuri, cu oile la păscut şi rămân acolo aproape toată vara iar femeile rămân acasă şi au grijă de gospodărie”.
Perle Titularizare 2015: Despre ”Ce te legeni”:
”Tema poeziei e natura şi iubirea faţă de codru. Aici poetul admiră natura, codrul mai ales primăvara şi vara atunci când codrul e înflorit, înverzit şi când păsările ciripesc, rândunelele sunt în codru şi îl admiră, aici poetul se simte bine în acest codru, unde e o linişte deplină, iar codrul parcă răsună de cântatul păsărilor care se află în acest codru”.
Perle Titularizare 2015: Despre ”Fiind băiet păduri cutreieram”:
”Poetul era foarte atras de natura înconjurătoare, încă din copilărie pleca de acasă fără să le spună părinţilor”.
În încheiere, la fel ca şi în titlu, vă propunem analiza profundă exprimată de profesor actual la examenul de Titularizare 2015 asupra impactului pe care l-a avut Mihai Eminescu asupra limbii şi literaturii române: ”Mihai Eminescu este cel care împarte literatura română în două: înainte de Eminescu şi după el”.