Cetăţenii români şi cei cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, pot intra, de la sfârşitul acestei săptămâni, în Republica Moldova doar cu cartea de identitate, după ce autorităţile din ţara vecină au adoptat un act normativ în acest sens.

”Poliţia de Frontieră Vaslui a primit o informare telefonică de la autorităţile de frontieră din Republica Moldova prin care a fost înştiinţată că cetăţenii români au posibilitatea trecerii frontierei doar pe baza unui act de identitate. Măsura a fost luată în baza unei hotărâri a autorităţile din ţara vecină”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, Irina Mirică.

Potrivit acesteia, traficul prin Vama Albiţa, cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, este, deocamdată, în limite normale, fără să fie înregistrate creşteri pe sensul de ieşire din ţară.

Guvernul Republicii Moldova a adoptat în şedinţa de marţi Hotărârea nr. 63/2015 prin care se amendează cadrul legislativ existent cu privire la documentele în baza cărora este permis accesul cetăţenilor străini în R. Moldova.

Astfel, se prevede acordarea unei facilităţi unilaterale în favoarea cetăţenilor Uniunii Europene, care vor avea posibilitatea de a intra pe teritoriul Republicii Moldova în baza cărţilor naţionale de identitate. Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.