Un număr de 300 de biciclete vor putea fi împrumutate gratuit din 25 de staţii din Timişoara. Astfel, capitala Banatului devine primul oraş din ţară în care mersul pe bicicletă este în mod oficial mijloc de transport în comun.

Cei care vor să circule cu bicicleta trebuie să-şi facă un card la punctele companiei de transport în comun şi apoi pot împrumuta o bicicletă de la orice rastel.

Pentru acest proiect s-au investit aproximativ 6 milioane de lei, toţi banii fiind din fonduri europene.

În ţările civilizate din Europa, bicicleta este un mijloc de transport în comun foarte popular. În Olanda, de exemplu, există multe străzi despre care se spune că sunt pentru biciclete, iar maşinile sunt „ doar musafiri”. Tradiţia transportului cu bicicleta în Olanda a început înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, când se circula foarte mult pe două roţi.

În anii `50, lucrurile au început să se schimbe, au început să crească numărul maşinilor şi a crescut îngrijorător numărul de accidente rutiere. Popularitatea bicicletelor a revenit în anii `70. Potrivit unor statistici, în 1971 au murit peste 3.000 de oameni în accidente rutiere, iar 450 erau copii.

Olandezii au început să înlocuiască maşina cu bicicleta după o campanie care a pornit de la un articol scris de un jurnalist, al cărui copil a murit în urma unui accident provocat de o maşină.