Studenţii din patru mari centre universitare din ţară vor putea să studieze timp de un semestru sau de un an într-un alt oraş, relatează digi24.ro.

Programul, care începe în toamnă, este o premieră pentru România, iar tinerii care aleg să participe vor avea cazarea şi masa asigurate.

În proiect sunt implicate universităţile din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Studenţii care au medii bune şi sunt integralişti pot face un an sau un semestru la o facultate din alt oraş, care are specializarea studiată de ei.

„Ar fi o idee interesantă să capeţi experienţă şi să vezi în alte locaţii cum se pot desfăşura cursurile şi dacă este diferenţă, dacă este mult mai bine predat sau mai puţin”, a declarat un student pentru postul de televiziune.

Deşi vor susţine examene cu alţi profesori, creditele vor fi recunoscute la facultatea la care au fost admişi.

„Vom face o perioadă de înscriere pentru astfel de mobilităţi Erasmus, vom pune la dispoziţie facultăţile unde pot să meagă, iar în funcţie de înscrieri le vom centraliza, vom discuta cu universităţile respective, vom vedea numărul de locuri care pot să asigure astfel de mobilitate, pentru că noi trebuie să le asigurăm şi cazările”, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Din toamnă, câte 50 de studenţi de la fiecare facultate din Universitatea Babeş-Bolyai vor putea studia primul semestru în Timişoara, Iaşi sau Bucureşti. Instituţia a decis deja şi cuantumul bursei pentru un semestru.

„Deci cu cel puţin 500 de lei, şi acolo unde este cazul cu cealată bursă de studiu sau de merit, cu asigurarea cazării pe care toate cele cinci universităţi s-au angajat să o rezolve, credem că toţi aceşti studenţi se pot descurca”, a spus Ioan Bolovan, prorector UBB.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara.