În cazul "Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte pentru trafic de droguri" apar tot mai multe veşti îmbucurătoare. Avocatul Poporului se va implica în cazul tânărului închis departe de ţară, într-o puşcărie de maximă siguranţă. Mai mult, avem informaţia că, în curând, ministrul de externe român va merge în Malaysia, unde va discuta la nivel înalt cu autorităţile şi, nu în ultimul rând, îl va vizita la închisoare pe tânărul care încă mai speră că nu va fi executat.

Ministerul de Externe se implică activ în rezolvarea cazului „Ionuţ Gologan", dar şi în cazurile a altor trei români arestaţi în Malaysia şi aflaţi în diverse stadii ale procesului. Din 2011, când s-a confruntat cu primul caz de cetăţean român arestat pentru trafic de droguri în Malaysia şi până în prezent, MAE a făcut destui paşi concreţi pentru rezolvarea acestei "minicrize" cu o cvadruplă miză: vieţile a patru români.

Conform ziarului Ring, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, va merge la Kuala Lumpur, în cursul acestui an. Cu acest prilej, ministrul Aurescu va discuta la nivel înalt cu autorităţile, dar va merge şi la închisoarea unde se află românul condamnat la moarte pentru a sta de vorbă cu el. Vor exista, de asemenea, demersuri, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, făcute recent la nivelul grupurilor tehnice de lucru ale Comisiei Europene – COASI (grup de lucru privind statele din zona Asia-Oceania), COHOM (grup de lucru pe problematica drepturilor omului).

Soarta lui Ionuţ Gologan stă, anul acesta, în mâna unui judecător de la Curtea Supremă Federală a Malaysiei. Care, după ce se va fixa data recursului şi se va judeca (această fază procesuală ar dura până la 9 luni), poate să-i menţină pedeapsa, să i-o schimbe sau, de ce nu, să-l achite. Chiar şi dacă va fi condamnat definitiv la moarte, viaţa lui Ionuţ ar putea fi cruţată printr-un act de clemenţă care ţine de şeful statului pe teritoriul căruia s-a petrecut şi judecat fapta. Este vorba de statul Selengor şi de sultanul acestui stat. Se întruneşte un Comitet de graţiere, din care fac parte procurorul general al statului respectiv şi alţi trei membri. Sultanul din Selangor conduce acest comitet care poate lua o decizie în urma unui demers care ar putea dura până la cinci-şase ani. Aşadar, Ionuţ Gologan mai are în faţă cel puţin cinci-şase ani în care poate spera că va scăpa cu viaţă

Alţi trei români ar putea fi condamnaţi la moarte

În afară de Ionuţ Gologan, în Malaysia mai sunt arestaţi, tot pentru trafic de droguri, alţi trei români. Este vorba de Laurenţiu-Marin Peity (29 de ani, din Timişoara), arestat la 12 octombrie 2011, de Ştefan Coroi (29 de ani), arestat la 10 aprilie 2012 şi de un alt bărbat de 47 de ani (al cărui nume deocamdată, nu poate fi făcut public), care la data de 13 ianuarie 2014, a fost arestat având asupra sa 2,79 kg de droguri. Ambalate în 12 pungi ascunse între bagaje. Pentru ei însă, deocamdată, lucrurile stau mai bine decât la Ionuţ. Unul dintre tineri a fost achitat de judecători la apel, însă decizia a fost atacată de procurori cu recurs, un altul a obţinut la 1 aprilie rejudecarea cazului la instanţa de fond, după ce şi el fusese achitat. Ultimul, cel prins în ianuarie anul trecut, urmează să fie trimis în judecată, etapa urmăririi penale nefiind încă finalizată.

În Malaysia (deci inclusiv în statul Selangor, în jurisdicţia căruia se află toate cele patru cazuri de români prinşi cu droguri), pentru o cantitate de peste 40 grame de cocaină şi de peste 50 grame de meta-amfetamină, persoana deţinătoare este acuzată de trafic şi este condamnată.

SURSA: Ziarul Ring