Cătălin Bejan, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat că există un deficit de 11.000 de locuri de cazare pentru deţinuţi în penitenciare, gradul de ocupare la ora actuală fiind de 157%.
„Sistemul penitenciar se confruntă cu un deficit de aproximativ 11.000 – 11.500 de locuri de cazare dacă ne raportăm la standardele Consiliului Europei, adică la asigurarea unui spaţiu individual de 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut”, a declarat el, potrivit mediafax.ro.
„Discutăm de o situaţie din 3 februarie anul curent, iar numărul de deţinuţi este de 29.983 la acea dată. Gradul de ocupare este de 157,22% la data de 3 februarie, dacă ne raportăm strict la 4 metri pătraţi”, a afirmat Bejan, la audierea în comisia parlamentară pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaţilor.
El a arătat că, în condiţiile apariţiei în 2014 a noului pachet legislativ privind sistemul judiciar şi a aplicării controlului judiciar şi a arestului la domiciliu, numărul deţinuţilor a scăzut cu aproape 3.600, adăugând că nu se poate aprecia cu cât se va diminua acest număr la sfârşitul anului 2015.
“Din 2014, după apariţia noului pachet legislativ, prin creşterea încrederii instanţelor în controlul judiciar, în arestul la domiciliul, prin aplicarea principiilor legii penale mai favorabile, a scăzut cu aproape 3.600 de persoane numărul de deţinuţi”, a afirmat Bejan.
El a adăugat că aceste condiţii de detenţie au dus la plângeri la CEDO, arătând că au fost plătite daune de un million de euro.
Astfel, anterior anului 2011, au fost date de CEDO 33 de hotărâri pe neasigurarea standardelor medicale. Bejan a mai arătat că la CEDO au fost plângeri şi privind calitatea hranei. El a explicat că are la dispoziţie de 3,75 de lei fără TVA pe zi pentru majori şi 5,75 lei fără TVA pe zi pentru minori, ceea ce nu asigură o hrană la standardele de nutriţie.
“Din 1994 nu a mai fost o iniţiativă de corectare a valorii financiare a normei de hrană. Anul trecut am făcut un proiect de act normativ, este analiză, în colaborare şi cu societatea naţională de nutriţie, astfel încât valoarea financiară a normei să permită diversificarea meniului, astfel încât să nu mă raportez numai la biscuiţi, marmeladă, cartofi, varză, paste şi chestiuni care duc la aportul caloric, dar să cresc bogăţia nutritivă pentru că, într-adevăr, faptul că nu asiguri condiţii decente, că există igrasie în cameră, că ai hrana care nu-ţi dă aportul caloric necesar, are o incidenţă directă asupra bolilor cornice. Avem şi un proiect cu ministerul Sănătăţii şi cu societatea de nutriţie care se numeşte: calitatea vieţii în detenţie”, a mai arătat Bejan.
Secretarul de stat în Ministerul de Justiţie Liviu Stancu a precizat că acoperirea deficitului de 11.000 de locuri de cazare pentru deţinuţi la standarde europene ar necesita un milliard de euro, care este o “sumă imensă”.