Curtea Europeană a Drepturilor Omului primeşte anual mii de plângeri împotriva statului român de la persoane care acuză încălcări ale drepturilor de către autorităţi. Mare parte sunt respinse ca nefondate, dar chiar şi aşa sute de reclamaţii ajung să fie judecate.
În 2014, Curtea a pronunţat 71 de condamnări împotriva României. Valoarea daunelor pe care statul va trebui să le plătească este de aproape şapte milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. Suma este mai mică decât cele din anii anteriori, o explicaţie fiind soluţionarea dosarelor mai vechi, dar şi schimbarea legislaţiei CEDO, care a înăsprit condiţiile de admitere a contestaţiilor.
Mare parte dintre condamnările decise sunt consecinţa încălcării dreptului la un proces echitabil - 21 de dosare. Însă cele mai multe sunt cauzate de condiţiile din penitenciare - aproximativ 40 la sută.
Durata prea mare a proceselor este cauza cea mai frecventă pentru condamnările privind judecata corectă. Problema ar putea fi rezolvată prin noile coduri civile şi penale. Cât priveşte spaţiul insuficient din închisori, statul caută încă soluţii.
Supraaglomerarea atrage în fiecare an condamnări pentru care România plăteşte sute de mii de euro. Nici nu e de mirare, având în vedere că în ţara noastră sunt încarcerate peste 30 de mii de persoane, în condiţiile în care în cele 44 de penitenciare este spaţiu pentru doar 20 de mii.
Autorităţile încearcă să obţină fonduri de la Uniunea Europeană, deoarece costurile pentru construirea unor închisori noi depăşeşte cu mult bugetul Administraţiei Penitenciarelor. Normele internaţionale prevăd că fiecare deţinut are dreptul al un spaţiu de cel puţin 4 metri pătraţi. Judecătorii au constatat însă că doi condamnaţi împart acelaşi pat, iar celulele sunt neîncălzite.