Cel mai ''vânat'' obiectiv turistic din România, din categoria monumentelor de arhitectură şi istorie, Muzeul Naţional Peleş, va redeschis publicului vizitator la începutul lunii decembrie.

Închis toată luna noiembrie pentru curăţenie generală, Castelul Peleş, a intrat în cadrul programului de conservare preventivă. Decizia a fost luată în condiţiile în care luna noiembrie, este luna cu cei mai puţini vizitatori la Muzeul Naţional Peleş, iar agenţiile de turism au mai puţine solicitări în această perioadă. Spaţiile supuse acestui program complex sunt numeroase şi cuprind atât pe cele muzeale, compuse din: 160 de camere, 30 de băi, coridoare, precum şi corpul administrativ, podurile sau subsolul. Reprezentanţii muzeului spun că pentru reuşita acestui program complex se stabileşte ordinea operaţiilor de curăţare a mobilierului şi a sutelor de obiecte de patrimoniu.  Stabilirea echipelor pe trasee şi a desfăşurătorului pe etape de lucru, nu este deloc simplă, mai ales că unele dintre sălile muzeului sunt foarte înalte iar accesul la sculpturile ornamentale şi tapiseriile de pe tavane, este unul dificil, apelându-se chiar şi la alpinişti utilitari.

“Fiecare echipă lucrează sistematic, respectând ordinea operaţiilor: se degajează spaţiile de piesele de artă decorativă, care sunt păstrate în spaţii-tampon, unde sunt curăţate şi protejate până la reetalare; piesele de mobilier masive se protejează, apoi se desprăfuiesc pereţii, tavanele, candelabrele, se curăţă tâmplăria, se şterg geamurile, se curăţă covoarele, parchetul şi se protejează corespunzător toate spaţiile de acces în vederea reetalării pieselor de artă decorativă. Holul de Onoare este piesa de rezistenţă a muzeului, cu o înălţime de 16 metri şi cu ornamente bogate, este dificil de curăţat. Din această cauză, am apelat la alpinişti utilitari, deoarece curătarea plafonului vitrat,  a tapiţeriilor şi a balcoanelor expuse la nivelul întâi, reprezintă o operaţie cu un nivel mare de periculozitate.“ , ne spune Daniela Voitescu – şef secţie relaţii publice - Muzeul Naţional Peleş

Complexul Muzeal Peleş va putea fi din nou vizitat de către publicul larg începând cu data de 2 decembrie, după ce pe tot parcursul lunii noiembrie a fost închis pentru tradiţionalul program anual de curăţenie generală şi conservare preventivă.