Grupul Res Publica, în colaborare cu Fondul Vişegrad, Google şi Financial Times, precum şi zeci de instituţii din Europa Centrală şi de Est, a anunţat lista celor 100 de lideri în domeniul inovaţiei în regiune, printre care se află şi trei români, relatează Vişegrad Insight.
Lista New Europe 100 a fost creată ca parte a unei campanii, ce are ca scop promovarea inovaţiei în Europa Centrală şi de Est prin onorarea celor care sunt motorul unor schimbări pozitive. Candidaţii pentru lista New Europe 100 sunt oameni şi echipe care folosesc noile tehnologii în diferite domenii, iar activităţile lor au un impact pozitiv asupra economiei, ştiinţei, culturii şi a comunităţilor locale.
Printre cei 100 de inovatori distinşi, cei mai mulţi provin din Polonia. Reprezentanţii altor ţări vin din Slovacia — 16 de persoane, Republica Cehă — 14, Ungaria — 8, Bulgaria — 6, Letonia — 5, Estonia — 5, Ucraina — 5, Lituania — 4, România — 3, Belarus — 2, Azerbaidjan — 1, şi Croaţia — 1. Vârsta medie a liderilor în domeniul inovaţiilor din regiune este de 35 de ani.
Printre liderii în domeniul inovării se remarcă, de exemplu, din România — Ionuţ Budişteanu, care a conceput un sistem prin care automobilul se poate conduce singur, Joanna Jurek, 17 ani, elevă de liceu din Piotrków Trybunalski, care a dezvoltat o modalitate unică prin care medicamentele ajung direct la celulele canceroase ale pancreasului, Patryk Strzelewicz şi Michal Bak, creatorii unui zar electronic DICE+, precum şi Michal Grzes, care a construit un rover marţian Hyperion. Din Slovacia, Stefan Klein a fost distins pentru proiectul aeromobil, o combinaţie unică de maşină şi avion.
Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est poate fi consultată pe site-ul www.ne100.org şi a fost anunţată la Forumul European pentru Idei Noi (EFNI) de la Sopot, Polonia, la 2 octombrie 2014.
Candidaţii au fost desemnaţi de către organizatorii proiectului şi un grup de parteneri, între care centre de cercetare, autorităţi publice, organizaţii nonprofit, precum şi experţi din fiecare ţară din Europa Centrală şi de Est.