Ministerul Sănătăţii va aloca, din octombrie, 5 milioane de lei, pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral din şapte spitale aflate într-un program naţional, a anunţat marţi secretarul de stat Dorel Săndesc, potrivit Mediafax.

"Ştim astăzi că aproximativ 80 la sută dintre bolile de inimă pot fi prevenite. Soluţia? Combinaţia dintre diagnostic precoce, tratament modern şi măsuri eficiente de prevenţie. (...) Programul se va desfăşura în şapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Univeristar de Urgenţă Elias, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovsculare, toate din capitală, Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Timiş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, şi Spitalul Clinic "Nicolae Oblu" din Iaşi", a precizat Dorel Săndesc.

Programul vine după programul naţional de infarct miocardic acut care a fost un succes, reducând mortalitatea prin infarct miocardic acut de la 13,5 la sută la 8,2 la sută, în patru ani de la lansare.

"La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauză de mortalitate cardiovasculară din România -, iar la fiecare 30 de minute, o persoană face infarct miocardic. Programul naţional de tratament al infarctului miocardic este o reuşită; datorită implementării acestuia, în fiecare an sunt salvaţi câteva sute de pacienţi şi trataţi corespunzător câteva mii", a spus Dragoş Vinereanu, preşedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.