Sfântul Ilie este sărbătorit, conforn calendarului ortodox, în fiecare an pe data de 20 iulie. Există mai multe superstiţii şi tradiţii legate de această zi.
În dimineaţa zilei de Sfântul Ilie se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
De Sfântul Ilie nu se lucrează de teama pagubelor: trăznete, ploaie sau grindină.
Dacă sunt tunete de Sfântul Ilie, alunele şi merele vor fi viermanoase. Dacă plouă de Sfântul Ilie, ploaia nu va înceta vreme de 20 de zile.
Dacă în ziua de 20 iulie este furtună, geamurile şi uşile casei trebuie să fie bine închise, pentru a nu intra în casă vreun drac fugărit de Sfântul Ilie. Pe vreme de furtună nu este bine să iţi găseşti adăpost sub un carpen, întrucât în acest copac preferă să se ascundă dracii înfricosati de Sfântul Ilie.
Nu este bine să porneşti la drum in ziua de Sfantul Ilie.
Atunci când tună, oamenii trebuie să isi facă cruce, intrucat Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie sa loveasca în toate, numai in cruce nu.
Pe 20 iulie, în unele zone ale tării , la "hora Santiliei" , ciobanii coborau cu turmele de la stâni, le dăruiau fetelor indragite un caş şi o furcă de tors crestată, după care le invitau la horă. Tinerele femei care nu jucau la acest dans ritual nu puteau fi peţite şi nu se puteau mărita in acel an. De altfel, ciobanii nu avea voia sa coboare in sat ori sa fie vizitati de femei pana in in ziua de Sfantul Ilie, in acest fel curatenia lor trupeasca asigurand rodnicia turmei de oi.
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date peste 127.000 de români îşi sărbătoresc onomastica în 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie.
Dintre cei 127.370 de români sărbătoriţi de Sfântul Ilie, 111.685 sunt bărbaţi, iar 15.685, femei, a precizat MAI.
Majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, respectiv 105.819, poartă numele de Ilie, alţi 3.304 – Iliuţă, iar 2.187- Lică. De asemenea, alte 275 de persoane se numesc Eliade, 84 – Ilieş, 15 – Iliuş, iar una – Iliev. Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, 14.750 se numesc Ilinca, 839 – Eliana, iar 96 – Ilia.