Arheologii chinezi au descoperit peste 100 de morminte din Dinastia Han (25-220 d.C.) în provincia estică chineză Jiangsu. Un număr atât de mare de morminte Han reprezintă o descoperire rară şi valoroasă pentru studierea obiceiurilor funerare de la acea vreme.

Acoperind o perioadă de 4 secole, Dinastia Han este considerată o perioadă de aur în istoria chineză. În timpul apogeului ei, Dinastia Han a reprezentat unul dintre cele mai puternice imperii ale lumi antice, fiind la fel de măreaţă ca populaţie şi putere ca Imperiul Roman în perioada sa de început. Ştiinţa, tehnologia, artele şi meşteşugurile au înflorit, atingând niveluri de excelenţă tehnică şi artistică comparabile cu oricare dintre realizările lumii antice.

Dinastia Han a lăsat în urma sa numeroase relicve culturale şi peste 10.000 de morminte construite pentru împăraţi şi oficiali. Mormintele Han au fost construite în principal din cărămidă şi piatră şi situate la adâncime sub pământ pentru a se păstra mai bine.

Conform lui Ma Yongqiang, cercetător la Institutul de Arheologie al Muzeului Nanjing, cea mai recentă descoperire de morminte Han a avut loc în oraşul Pizhou sub un bazin mare de înot. Mormintele au fost îngropate la doar 20-30 cm sub pământ şi aproximativ 24 dintre ele au fost jefuite.

Antreprenorul bazinului de înot a cerut 1,5 milioane de yuani (aproximativ 240.000 USD) din partea arheologilor înainte să le permită să dezgroape mormintele, dar numai 100.000 yuani sunt disponibili. Biroul cultural al oraşului negociază cu antreprenorul. Arheologii speră că aceste morminte proaspăt descoperite vor furniza informaţii noii asupra vieţii şi culturii Dinastiei Han.

SURSA: Ancient Origins