Complexul de lacuri Razim-Sinoe, ce face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, ar putea fi repopulat cu şalău în câţiva ani. Guvernatorul  Rezervaţiei, Edward Bratfanof, a declarat recent că a fost realizat un studiu privind posibilitatea repopulării şi că administraţia RBDD a încheiat un parteneriat pentru a pune în aplicare următoarele etapele ale procesului.

„Am alocat 100.000 de lei şi am pus bazele unui parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării pentru repopularea cu şalău în Razim – Sinoe. Ca urmare a acestui parteneriat, Institutul îşi va reactiva baza de la Enisala, iar noi vom suporta costurile de achiziţie a reproducătorilor”, a declarat Bratfanof, potrivit  obiectivtulcea.ro. Proiectul are ca scop realizarea a peste două mii de cuiburi de icre de şalău care, peste trei ani, vor asigura puietul ce va repopula Complexul Razim-Sinoe, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

Şalăul este una dintre cele mai căutate specii de peşte în România şi nu numai. Complexul lagunar Razim-Sinoe era cunoscut în perioada comunistă drept o sursă majoră de şalău, la nivel naţional. Populaţia de răpitori a lacurilor a scăzut însă drastic după închiderea cordonului litoral, în 1974.

În anii ’70,  Ceauşescu a hotărât să separare complexul de lacuri de mare prin cordonul litoral şi să îl transforme în bazin de apă dulce care să asigure irigaţiile pentru partea de nord a Dobrogei. Digul până la Sulina a fost construit cu utilaje grele, care au transportat tone de balast. Printre efectele negative pe care lucrarea le-a avut asupra naturii s-a numărat şi acoperirea unei părţi mari din vegetaţia de pe fundul lacurilor, unde şalăul îşi depunea icrele, cu sedimente aduse mai ales de canalele Dunăvăţ si Dranov. Noua situaţie a dus la reducerea drastică a efectivelor de şalău din Razim-Sinoe, explica într-un articol din 2005, jurnalul.ro. Populaţia rămasă a scăzut ulterior cu timpul, din cauza pescuitului şi a altor activităţi umane.