Subvarianta BA.2 Omicron, care este dominantă în Danemarca, pare mai contagioasă decât linia comună BA.1 (responsabilă acum pentru 98% din cazurile de coronavirus la nivel mondial), dar “nu există dovezi că varianta BA.2 ar cauza şi mai multe îmbolnăviri decât BA.1”, a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke.

 

În Danemarca, subvarianta BA.2 a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână a lunii ianuarie. Cazuri de infectare cu Omicron BA.2 au fost înregistrate şi în Marea Britanie, Suedia sau Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în ​​Danemarca.

 

Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a desemnat BA.2 ca fiind o variantă “în curs de investigare”, admişând că aceasta ar putea avea un avantaj de răspândire faţă de varianta comună a Omicron. Calculele preliminare sugerează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai contagioasă decât BA.1, în special în rândul populaţiei nevaccinate, potrivit autorităţilor daneze, care se aşteaptă acum ca vârful valului 5 să vină ceva mai târziu în februarie decât se estima iniţial.

 

Totuşi, Danemarca rămâne la planul său de renunţa la toate restricţiile epidemice până la 1 februarie. Cu mai puţin de 6 milioane de locuitori, Danemarca are peste 80% din populaţie vaccinată cu două doze şi 60% cu trei doze. Deşi numărul zilnic al infectărilor este acum la peste 40 de mii, numărul deceselor cu Covid rămâne sub 30 pe zi.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro