Ideal e ca, atunci când vizitezi o ţară străină, să te informezi dinainte cu privire la obiceiurile şi cultura locală pentru a nu face vreo gafă impardonabilă din necunoştinţă de cauză. Cum sute de mii de turişti români vizitează Grecia, HotNews.ro a realizat un scurt ghid despre gesturi sau lucruri pe care trebuie să le evitaţi atunci când sunteţi printre greci.

 

1. Nu arătaţi unui grec palma deschisă vertical . Este unul dintre cele mai ofensatoare gesturi

Da, acesta este un gest pe care grecii îl folosesc atunci când vor să fie grosolani şi ofensatori. Dealtfel, dacă sunteţi atenţi, îl puteţi vedea în multe aspecte ale vieţii de zi cu zi din Grecia. Se face fie cu o singură palmă, fie cu ambele orientate în aceeaşi direcţie şi aplaudând.

 

Înţelesul său este evident negativ. Se foloseşte atunci când cineva este foarte supărat pe o altă persoană, atunci când aceasta din urmă a greşit cu ceva. Dacă sunteţi cu maşina, puteţi vedea acest gest în trafic.

 

Dacă cumva vi se face un asemenea semn, nu răspundeţi cu un gest similar! Mai recomandat e să vă cereţi scuze şi să zâmbiţi.

 

2. Dacă sunteţi întrebat ceva de un chelner sau de un localnic, nu răspundeţi prin gesturi (mişcări ) ale capului. La greci acestea au cu totul alt sens

Nu daţi din cap pentru a indica ”Da” sau ”Nu”. O faceţi degeaba, grecii nu vor pricepe întrucât ei folosesc alte gesturi. Mai bine spuneţi în cuvinte simple dacă e Da sau dacă e Nu. Pentru !”Da”, puteţi spune : ” Ne, efharistó (adică, ”da, mulţumesc” iar pentru NU, Óhi, efharistó (Nu, multumesc). Gestul grecesc care spune „nu” e destul de dificil pentru un non-nativ. Presupune ridicarea sprâncenelor şi înclinarea instantanee a capului înapoi. Acest gest include şi un plescăit imperceptibil al limbii.

 

3. Nu plecaţi de la tavernă fără să lăsaţi un bacşiş, cât de mic

Mulţi români aflaţi pentru prima oară la greci dacă acolo se dă bacşiş şi dacă da, cât anume. Localnicii lasă între 5-8%. Turiştii străini lasă între 10-15%. Nu vă obligă nimeni să lăsaţi 15%, dar dacă sunteţi mulţumiţi de mâncarea oferită, lăsaţi totuşi un mic bacşiş. La fel ca la noi sau ca în alte ţări europene, ei nu inclus bacşişul pe nota de plată. Dacă vreţi să-l impresionaţi pe cel care v-a servit, îi spuneţi: Kratíste ta résta. („Păstrează restul”).

 

4. Nu încercaţi să negociaţi preţurile- nu suntem în Orient, unde totul e negociabil.

În magazine, preţurile nu se negociază. La închirieri, dacă luaţi o maşină pe termen mai lung sau o cameră la o pensiune pe vreo insulă, e loc şi pentru negocieri. Dacă încercaţi să negociaţi preţurile în magazine, riscaţi să fiţi dat afară imediat.

 

5. Adaptaţi-vă îmbrăcămintea locului pe care îl vizitaţi

Ştim, e concediu, te îmbraci cât mai comod. Dar dacă ai în plan o vizită la vreo mănăstire ori la Meteora, nu poţi merge în maiou şi şlapi. Uneori, mănăstirile oferă ele însele la intrare haine pe care să ţi le pui peste costumul de baie cu care te-ai dus în vizită. Dar dacă sunt mulţi turişti iar stocul de haine de rezervă ale mănăstirii s-a epuizat, rişti să nu mai poţi intra. Mai bine îmbracă-te potrivit încă din camera de hotel pentru a evita situaţii neplăcute.

 

6. Dacă eşti femeie îmbrăcată în alb şi vezi un cuplu de miri , nu te apropia de ei

Purtarea hainelor albe la o nuntă trebuie evitată, deoarece la greci doar mireasa poartă alb. Dacă apari ca femeie la o nuntă îmbrăcată în alb, acest lucru e perceput ca o insultă la adresa miresei. Merită să riscaţi?

 

7. A arăta pe cineva cu degetul este nu doar ne-politicos (cum e la noi) ci chiar insultător.

Chiar dacă întrebaţi un localnic cum să ajungeţi undeva anume, nu trebuie să arătaţi cu degetul întrebând: ”Deci s-o iau încolo?”. S-ar putea ca el să înţeleagă altceva şi să vă arate palma (vezi primul punct)

 

8. Nu puneţi sare/piper/ alte condimente pe mâncarea adusă de chelner, fără să o fi gustat înainte

Un asemenea gest e considerat o insultă la adresa bucătarului.

 

9. NU muşcaţi din pâine şi nu vă ţineţi coatele pe masă

Ambele sunt considerate gesturi respingătoare şi fac dovada unor oameni nesimţiţi. Pâinea se rupe în bucăţi mici care sunt apoi înghiţite, iar coatele stau în afara mesei, nu pe ea.

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro