Oraşele Riga, Letonia, şi Umea, Suedia, sunt Capitalele Europene ale Culturii în 2014. Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost inaugurat de Atena în 1985, fiind desemnat pentru a pune în evidenţă diversitatea şi bogăţia culturii europene, dar şi a identităţii regiunilor UE.

Riga este capitala Letoniei şi cel mai mare oraş din statele baltice. Are o istorie de peste 800 de ani şi este un important centru cultural, industrial, comercial şi financiar.

„Riga este un oraş în care modernul şi istoricul se îmbină în Art Nouveau şi arhitectura modernă. Centrul istoric al Rigăi, cu arhitectura sa Art Nouveau, face parte din patrimoniul internaţional UNESCO”, a spus Inese Vaidere, fost viceprimar al capitalei Letoniei.

În 2014, Riga va deveni şi centrul muzicii corale internaţionale, găzduind cel mai mare concurs mondial în domeniu.

Situat la 600 de kilometri nord de Stockholm, Umea se află în fruntea cercetării, cu universitatea sa ce găzduieşte 34.000 de studenţi. Scopul oraşului în 2014 este de a arăta europenilor Suedia de la nord şi de a intensifica schimburile culturale între Umea şi restul Europei.

În 2007, Sibiul a fost capitală culturală europeană împreună cu Luxembrug.