Portugalia, Letonia, Cipru şi Slovenia au decis, de asemenea, suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

Danemarca este prima ţară care a luat decizia de suspendare totale a vaccinării cu AstraZeneca, în 11 martie, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Anterior, Austria, Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg opriseră de la utilizare dozele dintr-un lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor „grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului.

 

Şi Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile

O anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca şi decesul survenit în Austria. Doze din lotul respectiv au ajuns în 17 ţări europene, însă nu şi în România.

 

După Danemarca, şi Norvegia şi Islanda au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca.

 

Iniţial, Italia a oprit vaccinarea cu doze din lotul oprit şi de Austria. Apoi, a decis să suspende un alt lot. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui.

 

Doze din acest lot au fost utilizate şi în România. 77.000 de români au primit acest vaccin. Restul de 4.500 de doze a fost oprit temporar de la utilizare, până la o decizie la nivel european.

 

Luni, 15 martie, Italia a decis suspendarea vaccinării cu un al treilea lot, iar ulterior a decis oprirea totală a vaccinării cu AstraZeneca.

 

Între timp, Germania, Olanda, Irlanda, Bulgaria au luat aceeaşi măsură. De asemenea, Franţa a anunţat luni că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru 24 de ore, în aşteptarea unei decizii a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

 

EMA este aşteptată marţi să dea un aviz.

 

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro