Planul guvernului vine după ce studiile au arătat că doar 17% dintre persoanele cu simptome COVID-19 se prezintă pentru a face un test, deoarece se tem să-şi piardă veniturile dacă trebuie să se izoleze şi nu mai pot munci.

 

”Dorinţa de a evita autoizolarea este acum cea mai mare barieră, raportată la solicitarea unui test. Doar una din patru persoane se autoizolează pe toată durata perioadei de izolare de 10 zile, iar 15% continuă să muncească” se arată într-un document întocmit de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială şi obţinut de presa britanică.

 

Potrivit autorităţilor ”oricine a primit un rezultat pozitiv pentru coronavirus, indiferent de vârsta, statutul de angajare sau capacitatea de a lucra de acasă, ar fi eligibil pentru plată”. Măsura ar costa guvernul 453 de milioane de lire sterline în fiecare săptămână. Departamentul de sănătate recomandă, de asemenea, ca poliţia să aibă acces la datele de sănătate pentru a putea controla încălcarea carantinei, astfel încât cei care nu o respectă să nu mai poată primi banii. 

 

Guvernul ia în calcul şi dezvoltarea programului prin care populaţia se poate testa singură, iar cei care au un rezultat negativ să se întoarcă la muncă. George Eustice, ministrul Mediului, a comentat că nicio opţiune nu este exclusă de guvern, care încearcă să se adapteze la evoluţia dinamică a pandemiei. În legătură cu accesul poliţiştilor la datele personale, ministrul a spus că ”în general, cu toată pandemia, a trebuit să luăm anumite măsuri extraordinare, draconice, care afectează libertăţile oamenilor”.

 

Planul va fi luat în considerare de comitetul de luptă împotriva coronavirusului, dar se va confrunta cu opoziţia făcută de Rishi Sunak, ministrul Finanţelor, şi şeful Trezoreriei, din cauza costurilor ridicate pe care le presupune, scrie Sky News.

 

În prezent, numai persoanele care au venituri mici şi nu pot lucra de acasă primesc suma de 500 de lire sterline, o formă de sprijin lansată de guvern, dar în care nu se încadrează proprietarii de IMM-uri, PFA-urile sau părinţii care trebuie să stea acasă cu un copil trimis în izolare.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro