Germania a fost considerată un exemplu pentru alte ţări europene în timpul primului val de coronavirus şi lăudată pentru sistemul de sănătate, considerat printre cele mai bune din lume. Dar acum se confruntă cu cele mai multe şi mai grave cazuri de la începutul pandemiei, relatează CNN.

 

Numărul de infecţii cu coronavirus a atins vineri un record istoric, cu aproape 24.000 de cazuri noi în 24 de ore, la fel şi numărul pacienţilor din unităţile de terapie intensivă din ţară. Datele oficiale arată că numărul pacienţilor cu COVID-19 din unităţile germane de terapie intensivă a crescut de la 267, pe 21 septembrie, la 3.615 începând cu 20 noiembrie - o creştere de 13 ori în doar două luni.

 

Cea mai mare economie din Europa a trecut destul de bine prin pandemie deocamdată, în comparaţie cu ţările vecine. Acest lucru se datorează parţial capacităţii sale ridicate de terapie intensivă, cu 33,9 paturi la 100.000 de locuitori. Italia, de exemplu, are doar 8,6. Dar, odată cu creşterea cazurilor COVID din Europa, chiar şi sistemul de sănătate din Germania este sub presiune, iar spitalele din unele zone se apropie din ce în ce mai mult de limitele lor.

 

Cancelarul Angela Merkel a avertizat vineri că sistemul se poate prăbuşi în câteva săptămâni dacă traiectoria actuală continuă.

 

„Numărul cazurilor severe din ATI este în continuă creştere. Numărul deceselor este ceva despre care nu se vorbeşte cu adevărat şi rămâne foarte mare", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

 

„Nu am reuşit încă să readucem cifrele la un nivel scăzut. Practic, am reuşit doar să trecem de primul pas până acum, adică să oprim creşterea puternică, abruptă, exponenţială a infecţiilor şi acum suntem stabili, dar numărul de cazuri este încă foarte, foarte mare”, a adăugat el.

 

Michael Oppert, şeful secţiei ATI de la spitalul Ernst von Bergmann din Potsdam, este la fel de îngrijorat de creşterea dramatică din ultimele săptămâni şi se aşteaptă ca lucrurile să se înrăutăţească.

 

„Nu suntem la vârful valului acum, cel puţin din câte văd eu”, a declarat el pentru CNN. „Şi avem o capacitate pentru încă câţiva pacienţi, dar dacă această creştere rămâne la fel de rapidă, cred că până şi spitalul nostru, cu peste 1.000 de paturi, va ajunge la un punct în care trebuie să trimitem pacienţii acasă sau în alte spitale pentru a fi trataţi”, spune el.

 

Bettina Schade, asistentă şefă în secţia COVID a spitalului, a descris modul în care s-a schimbat secţia în ultimele câteva săptămâni.

 

„Numărul de pacienţi a crescut. Primim mult mai mulţi pacienţi cu diferite grade de boală. Atât pentru secţia normală COVID, cât şi la ATI. În prezent ne confruntăm cu nevoia de a pune foarte repede mulţi pacienţi din secţia normală COVID în terapie intensivă, deoarece starea pacienţilor se deteriorează foarte repede”, spune ea.

 

Acest lucru este valabil chiar şi pentru mulţi pacienţi mai tineri cu simptome severe, a spus Tillman Schumacher, medic de boli infecţioase.

 

„Avem aici pacienţi de 30 sau 40 de ani care sunt pe un ventilator şi nu sunt sigur dacă vor supravieţui”, spune el.

 

Doar două din cele 16 paturi ATI pentru pacienţii COVID erau vacante, în momentul vizitei echipei CNN, iar personalul spitalului anulează deja operaţiile care nu sunt urgente pentru a lăsa paturi libere şi fac planuri pentru a converti mai multe secţii generale de terapie intensivă în unităţi COVID.

 

Dr. Uwe Janssens, şeful Asociaţiei Interdisciplinare pentru Medicină Intensivă şi de Urgenţă (DIVI) din Germania, a explicat ce măsuri ar fi luate dacă creşterea numărului de cazuri actual continuă. „Programul normal al spitalelor trebuie să fie închis, o închidere parţială a operaţiilor şi internărilor obişnuite ale pacienţilor pe care le putem întârzia câteva săptămâni. Există oameni care nu au nevoie de urgenţă de o intervenţie chirurgicală. Acestea pot fi amânate. Şi făcând acest lucru, vom obţine capacitatea şi personalul pentru a-i ajuta pe medicii ATI”, spune el.

 

Este o veste proastă pentru toată Europa. Până acum, Germania a primit pacienţi COVID din ţările vecine ale căror sisteme de îngrijire a sănătăţii sunt copleşite.

 

Anne Funk, şefa diviziei de cooperare transfrontalieră din cel mai mic stat german, Saarland, care se învecinează cu Franţa, a declarat pentru CNN că, în timpul primului val al pandemiei, spitalele de acolo au primit 32 de pacienţi francezi. La sfârşitul lunii octombrie, Saarland a oferit Franţei opt paturi; trei pacienţi au fost transferaţi până în prezent.

 

„Am dori să ajutăm oriunde putem. Nu vrem să facem diferenţa între naţionalităţi. În prezent, avem încă capacităţi. Ne coordonăm cu autorităţile medicale şi locale din Franţa, în funcţie de nevoile individuale. Suntem aici pentru a ajuta”, a spus ea.

 

Deocamdată, statul mai poate pacienţi din străinătate, dar pe măsură ce secţiile ATI din Germania se aglomerează rapid, nu este clar pentru cât timp va putea face acest lucru.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro