Farmaciştii indică cinci greşeli făcute frecvent cu gelul dezinfectant.

 

  1. Nu puneţi suficient

 

Epidemiologii   recomandă o doză de cel puţin 3 ml. Dacă aveţi îndoieli cu privire la cantitatea potrivită, iată sfatul specialistului: „Lichidul trebuie să vă umple palma. O cantitate mică de produs nu este suficientă. ”

 

Pe scurt, cu cât pui mai mult, cu atât mai bine. Gelul hidroalcoolic nu îndepărtează sebumul datorită glicerinei pe care o conţine, spre deosebire de săpunurile tradiţionale. „Când sunteţi acasă, este mai bine să acordaţi prioritate spălării mâinilor cu apă şi săpun”, spun farmaciştii.

 

  1. Nu îl întindeţi corect

 

Pentru ca produsul să fie eficient, trebuie aplicată regula „de două ori şapte cicluri de frecare”, explică Alexis Hautemaniere. Ciclurile constau din următorii paşi: mai întâi palmă la palmă, apoi spaţiile dintre degete, vârful degetelor, degetul mare, partea din spate a mâinii şi, în cele din urmă, încheieturile mâinii.

 

Durează cel puţin treizeci de secunde pentru a-şi dezinfecta efectiv mâinile, ceea ce puţini oameni o fac cu adevărat, explică specialiştii.

 

  1. Alegerea produsului greşit

O altă mare greşeală este alegerea produselor cu liste de ingrediente prea lungi. Cu cât lista este mai simplă, cu atât mai bine, spun epidemiologii. Compoziţia gelului hidroalcoolic trebuie să prezinte cel puţin 80% etanol, potrivit specialiştilor.

  1. Mâini murdare sau umede

 

Gelul, spre deosebire de săpunurile convenţionale, nu va avea niciun efect asupra mâinilor murdare, mai ales din cauza grăsimii. „Dacă nu avem mâinile curate, folosim apă şi săpun”, spune specialistul. De asemenea, aveţi grijă să nu aveţi mâinile umede. „Când un produs hidroalcoolic intră în contact cu apa de pe piele, acesta creează o senzaţie de căldură mare şi poate provoca arsuri”. Trebuie să ne amintim de la orele de chimie că atunci când amestecăm alcoolul cu apa rezultă o reacţie chimică exotermă.

 

  1. Nu folosiţi gelul pe sonele sensibile

 

Trebuie să evităm să punem gel hidroalcoolic după care să ne frecăm ochii imediat, acest lucru poate provoca iritaţii semnificative. Unii oameni aplică gelul direct pe răni deschi sau pentru a trata eczemele, acest lucru ar trebui evitat în mod absolut, deoarece poate crea iritaţii excesive.

 

Sursa : bugetul.ro