„Întâlnirile private sunt excluse”, precum şi întrunirile publice, care sunt „strict interzise”, a decretat Macron. Pentru deplasare în afara locuinţei, cetăţenii vor avea nevoie de o adeverinţă, la fel ca la carantina din primăvară. Afacerile neesenţiale, aşa cum ar fi barurile şi restaurantele vor fi închise, dar şcolile rămân deschise. “Aceste măsuri sunt necesare pentru a gestiona creşterea rapidă a numărului de cazuri noi de coronavirus, altfel riscăm să fim copleşiţi de epidemie,” a mai spus preşedintele francez.

 

Principalele declaraţii:

 

  • Virusul circulă în Franţa cu o viteză uimitoare. Suntem copleşiţi de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce temperaturile scad.
  • În două săptămâni, numărul celor bolnavi de Covid s-a dublat. 9.000 de pacienţi vor fi în terapie intensivă până la jumătatea lunii noiembrie.
  • Strategia noastră a fost similară cu cea a celorlalte state europene. Însă toţi, în Europa, suntem surprinşi de viteza de răspândire a virusului.
  • Obiectivele noastre sunt să îi protejăm pe cei vulnerabili. Vârsta este un factor major de risc, 85% dintre cei decedaţi au peste 70 de ani. 35% dintre persoanele aflate în terapie intensivă au sub 65 de ani. De asemenea, trebuie să ne protejăm personalul medical, dar trebuie să protejăm şi economia. Este echilibrul corect pe care trebuie să-l căutăm constant. Ţinând cont că nimic nu este mai important decât viaţa umană.
  • Franţa nu va adopta niciodată strategia imunităţii de turmă, nu vom lăsa niciodată sute de mii de cetăţeni să moară.
  • altă cale ar fi să-i izolăm pe cei mai expuşi riscului de infectare, dar nu se poate aplica acum.
  • Am încercat să testăm masiv, efectuăm 1,9 milioane de teste pe săptămână. Dacă acest sistem poate fi eficient cu câteva mii de cazuri pe zi, astăzi (când sunt zeci de mii de cazuri) nu mai este.
  • Telemunca se va aplica ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai activ în anumite sectoare de activitate. Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziţie spre digitalizare.
  • Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise. Şomajul parţial va fi reînnoit pentru angajaţi şi angajatori.
  • Măsurile hotărâte de guvern vor intra în vigoare vineri . O dezbatere şi un vot vor avea loc mâine în Parlament.

 

Începând de mâine, Emmanuel Macron va participa la un consiliu european pentru a coordona răspunsurile la criza sanitară din statele Uniunii Europene.

 

„Vom evalua la fiecare două săptămâni dacă putem relaxa unele măsuri. Dacă situaţia evoluează în bine peste 15 zile, vom putea redeschide anumite sectoare. Scopul nostru este să trecem de la 40.000 la 5.000 de contaminări pe zi”, a mai afirmat preşedintele.

 

Măsurile restrictive se aplică cel puţin până la 1 decembrie.

 

Premierul Jean Castex va detalia detaliile restrictive mâine, într-0 conferintă de presă, la ora locală 18.30.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro