Lubov Cernukhin a donat 1,7 milioane de lire sterline conservatorilor, scrie BBC. Donaţiile către partid au început în 2012. Potrivit unor documente, soţul ei a primit 8 milioane de dolari (6,1 milioane de lire sterline), de la Suleyman Kerimov, un politician rus supus sancţiunilor SUA. Cea mai mare parte din suma donată a venit după ce soţul ei a primit cele opt milioane de dolari.

 

Vladimir Cernukhin, soţul lui Lubov, ar fi primit banii în 2016, printr-o companie din Insulele Virgine, care are legătură cu miliardarul Suleyman Kerimov. Avocaţii lui Lubov Cernukhin susţin că donaţiile nu sunt influenţate de Kremlin.  Miliardarul Kerimov este proprietarul celei mai mari mine de aur din Rusia şi membru al camerei superioare a Parlamentului. El este cercetat în Franţa, fiind suspectat de fraudă fiscală.

 

Vladimir Cernukhin, în vârstă de 52 de ani, este un fost ministru adjunct al Finanţelor sub conducerea lui Vladimir Putin, care a părăsit Rusia în 2004, după ce a fost demis. Familia Cernukhin este considerată una dintre cele mai proeminente familii britanice de origine rusă, obţinând şi cetăţenia reagatului. Ambii soţi locuiesc la Londra.

 

Plăţile i-au adus lui Lubov Cernukhin acces la cele mai importante personaje de pe scena politică din UK. În schimbul a 135 de mii de lire sterline, a fost invitată la o cină la un hotel de lux cu cabinetul prim-ministrului Theresa May în aprilie 2019. A făcut de două ori oferte câştigătoare la o licitaţie pentru un meci de tenis cu Boris Johnson. Ultima, în februarie anul acesta, a costat-o 45.000 de lire sterline. În 2014, a plătit 160 de mii de lire sterline pentru a juca tenis cu prim-ministrul David Cameron şi apoi cu primarul Londrei.

 

Informaţiile provin din FinCEN Files, o scurgere uriaşă de informaţii, ajunsă în presa internaţională, care arată cum marile bănci din lume permit cu bună ştiinţă spălarea banilor murdari (proveniţi din infracţiuni) prin transferul lor în conturi din întreaga lume. Un consorţiu de jurnalişti a analizat documentele timp de un an de zile.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro