Spania este prima ţară din Uniunea Europeană care depăşeşte pragul de un milion de infectări cu noul coronavirus. Franţa se apropie şi ea de această cifră dramatică şi se gândeşte la noi restricţii. În Italia a fost atins un nou record al infectărilor într-o singură zi, iar Cehia are cea mai accelerată rată de îmbolnăvire.

 

Spania a trecut de acest prag după un nou record, de aproape 17.000 de cazuri în 24 de ore.

 

Spania, care numără circa 47 de milioane de locuitori, este cea de a şasea ţară din lume care atinge acest prag de un milion de cazuri, după SUA, India, Brazilia, Rusia şi Argentina, potrivit unei numărători efectuate de AFP plecând de la surse oficiale.

 

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 s-a soldat cu mai puţini morţi decât primul, între martie şi aprilie, la vârful pandemiei, când Spania înregistra peste 800 de morţi pe zi. În plus, vârsta medie a pacienţilor contaminaţi a scăzut.

 

 

Dar, în condiţiile în care personalul medical se teme de o nouă saturaţie a spitalelor, ministrul sănătăţii, Salvador Illa, a declarat că guvernul se gândeşte la noi măsuri restrictive, printre care şi impunerea unei interdicţii de circulaţie, cum au făcut-o deja Franţa, Belgia, Slovenia şi Italia, în două regiuni.

 

"Vom avea săptămâni foarte dificile, vine iarna, al doilea val nu mai este o ameninţare, este o realitate în toată Europa", a avertizat Illa, care a adăugat că guvernul este "deschis la toate propunerile" pentru limitarea contagierilor.

 

Franţa se apropie de un milion de infectări şi se iau în calcul noi restricţii

Franţa se apropie de un milion de infectări, după ce a raportat ieri aproximativ 27.000 de infectări.

 

Guvernul francez doreşte să poată aplica restricţii de circulaţie, de adunări şi privind deschiderea de localuri până cel puţin pe 1 aprilie 2021, pentru a opri răspândirea noului tip de coronavirus, potrivit unui proiect de lege prezentat miercuri la Consiliul de Miniştri al Franţei.

 

Aceste restricţii, ce s-ar putea aplica pe întreg teritoriul sau în unele regiuni, vor fi adaptate în funcţie de intensitatea epidemiei.

 

După un prim val care a făcut 30.000 de morţi în primăvară şi măsuri de izolare impuse la nivel naţional timp de două luni, Franţa trece în prezent printr-un al doilea val de epidemie. În prezent, 2.168 de persoane sunt la terapie intensivă sau reanimare, cel mai mare număr de la mijlocul lui mai, iar 33.885 au murit de COVID-19 de la începutul epidemiei.

 

Începând de sâmbătă, circa 20 de milioane de francezi sunt sub incidenţa interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, de la 21:00 la 06:00. Alte câteva departamente vor intra în alertă maximă joi şi noi metropole vor fi vizate de această interdicţie.

 

Franţa se află în stare de urgenţă sanitară, restabilită prin simplu decret, în vigoare până pe 16 noiembrie. Extinderea ei dincolo de o lună de zile necesită un vot în parlament.

 

Număr record de contaminări într-o singură zi, în Italia

Situaţia nu este mai bună nici în Italia care a înregistrat peste 15.000 de cazuri într-o zi, un record de la debutul pandemiei.

 

Guvernul a decis să pună sub carantină capitala, Roma, şi două regiuni: Lombardia şi Campania.

 

Lombardia ameninţă să devină din nou un mega focar de coronavirus. Într-o singură săptămână, între 12 şi 19 octombrie, numărul pacienţilor internaţi a crescut cu 145%, iar al celor care ajung la terapie intensivă, cu 126%.

 

Ministrul german al Sănătăţii, infectat cu noul coronavirus

În Germania, ministrul sănătăţii s-a infectat cu noul coronavirus şi este în izolare.

 

Deşi rata infectărilor cu noul coronavirus este în Germania mai mică decât în mare parte a Europei, numărul contaminărilor a crescut mult în ultimele zile şi a ajuns sâmbătă la un record zilnic de 7.830, potrivit Institutului Robert Koch.

 

Cehia, cea mai accelerată creştere a infectărilor din Europa

Cehia a revenit la carantină, pentru a opri valul uriaş de infectări cu SARS-COV 2 din ultima perioadă. Ţara înregistrează în ultimele săptămâni cea mai accelerată creştere a numărului de contaminări din Europa.

 

Guvernul de la Praga  a ordonat suspendarea activităţii magazinelor şi serviciilor neesenţiale. Ieşirea din casă mai este permisă doar pentru a merge la serviciu, la cursuri sau la medic.

 

"Aceste măsuri, chiar dacă sunt unele dure şi împovărătoare pentru populaţie, sunt absolut necesare", a declarat ministrul ceh al sănătăţii Roman Prymula.

 

Cel mai recent bilanţ indică peste 11.000 de infectări într-o zi, la o populaţie de puţin peste 10 milioane.

 

Guvernul de la Budapesta caută soluţii să menţină economia în funcţiune

Ungaria a înregistrat miercuri 1.423 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, totalul infectărilor la nivel naţional ajungând la 50.180

 

"Virusul se răspândeşte cu repeziciune în Europa", se arată pe site-ul guvernului, adăugând că executivul de la Budapesta intenţionează să menţină economia în funcţiune şi să nu lase virusul să paralizeze viaţa de zi cu zi.

 

Numărul infectărilor în Polonia s-a dublat în trei săptămâni

Numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în Polonia s-a dublat în mai puţin de trei săptămâni şi depăşeşte acum pragul de 200.000, a declarat Ministerul Sănătăţii polonez, anunţând un nou record zilnic de 10.040 de noi infectări.

 

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii Europene au fost convocaţi la un summit on-line, pe 29 octombrie, în care vor discuta despre evoluţia pandemiei.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro