Un studiu efectuat recent în cadrul Universităţii Bucureşti a venit cu rezultate îngrijorătoare – coronavirusul rezistă pe pâine până la 3 ore. Iată cum poate fi prevenită infectarea!
 
Recent, un studiu efectuat la Universitatea Bucureşti a confirmat faptul că, din p[cate, noul coronavirus poate rămâne pe o pâine până la 3 ore, în aceste condiţii pericolul de infectare fiind imens.
 
Dat fiind că, în România, pâinea este un produs foarte consumat de o mare parte a populaţiei, riscul de infectare creşte exponenţial dacă pâinea pe care o achiziţionăm nu a fost ambalată ulterior.
 
Coronavirusul rezistă pe pâine şi e mult mai sigur să folosim produse ambalate
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 30 de probe recoltate de la persoane infectate cu COVID-19, internate la „Matei Balş”. Specialiştii au contaminat artificial atât bucăţi de pâine ambalată, cât şi neambalată, şi au constatat că virusul rezistă până la 3 ore pe pâinea neambalată.
 
„Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată', a spus Cornelia Nechita, Universitatea Bucureşti.
Cum se produce infectarea şi cum putem preveni
 
Adrian Marinescu, medic la Institutul „Matei Balş”, a explicat cum se poate produce infectarea, dar şi cum poate fi prevenită contaminarea cu coronavirus de pe pâine.
 
Sigur ca transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu, pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi, şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este ca aceste alimente să fie ambalate', a subliniat medicul.
 
De altfel, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) intenţionează să reglementeze vânzarea la raft a pâinii neambalate, urmând ca aceasta să fie comercializată în anumite condiţii – magazinele ar urma să aibă o persoană care să ajute clienţii să ia produsul şi să îl ambaleze.
 
Dat fiind că, în urma studiuliu, s-a constatat că, după ambalarea în folie de plastic (fără perforaţii), produsele de pâine nu mai sunt expuse riscului contaminării, este indicat să achiziţionăm pâine, dar şi alte produse de panificaţie în ambalaj.
 
 
 
 
Sursa: www.viva.ro