Preşedintele Donald Trump a primit un „cocktail” de anticorpi monoclonali cu dublu rol - de reducere a intensităţii simptomelor şi de micşorare a încărcăturii virale a pacientului. Medicamentul primit de Trump nu este încă disponibil publicului larg, însă utilizarea lui ar putea fi esenţială în tratarea cazurilor grave de Covid-19. Folosirea lui ar putea să înceapă şi în România, însă ea este împiedicată de birocraţie - medicii români nu au aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a începe studiile clinice.

 

„Este o combinaţie de doi anticorpi monoclonali care ţintesc, practic, proteina de suprafaţă a virusului, acea proteină prin care virusul se ataşează de celula ţintă şi prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Aceşti doi anticorpi monoclonali sunt selectaţi din serurile pacientului, din sângele pacienţilor care au avut această infecţie şi, ulterior, replicaţi, recombinaţi pe şoareci care au acelaşi tip de răspuns imun ca omul.

 

Practic, aceşti anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenţie cât şi pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 şi 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensităţii simptomatologiei.

 

Aceşti anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienţi au un profil de siguranţă foarte bun şi, probabil că vor reprezenta, în momentul de faţă, o soluţie de viitor pentru tratamentul acestei infecţii. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovaţie şi cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru ebola”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar Central.

 

Întrebat dacă Donald Trump ar fi putut să fie „cobai” pentru noul medicament, medicul spune că este puţin probabil acest lucru:

 

„Nu cred, cred că experţii din Statele Unite, cum îi ştim cu toţii de la conferinţele internaţionale sunt extrem de riguroşi, iar pentru ei medicina bazată pe dovezi există, se fac lucrurile cu foarte mare responsabilitate şi eu cred că sunt date de siguranţă şi de eficienţă pe care noi încă nu le avem şi pe baza cărora ei au luat aceste decizii. Nu cred că se jucau cu aceste lucruri mai ales când era vorba de preşedintele Statelor Unite”.

 

Tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Trump nu poate fi folosit în România din cauza birocraţiei

Tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există şi în România, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, însă medicii români nu îl pot folosi încă pentru că nu au aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, relatează Mediafax, care îl citează pe dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la institutul menţionat.

 

În lipsa aprobărilor de la Agenţia Naţională a Medicamentului, studiile clinice pe pacienţi nu pot începe. Tratamentul revoluţionar tratează cauza bolii şi ar putea fi autorizat în curând de autorităţile americane.

 

„Cu siguranţă că tratamentul de studiu există, trebuie să fie doar aprobările. În mod clar, chiar poate fi folosit şi exemplul vine din America. Exemplul nu se referă doar la preşedintele Trump, ei au studii în desfăşurare. (...) Mai ales într-o situaţie grea de pandemie ar trebui să se mişte lucrurile nu repede, ci foarte repede”, a spus Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

 

Informaţiile vin în contextul în care acest tratament ar putea fi cel mai eficient în lupta cu coronavirusul, iar celelalte medicamente pe care le folosesc medicii, precum Remdesivirul, sunt deja pe terminate în spitale, fiind posibilă chiar o insuficienţă de Remdesivir, după ce compania americană care îl produce a anunţat că va renunţa la comercializarea lui prin intermediul administraţiei americane şi îl va vinde direct spitalelor din SUA.

 

„Acest cocktail, aceşti doi anticorpi monoclonali reprezintă chiar un tratament etiologic, care rezolvă cauza. Foarte important, celelalte terapii ajută prin diferite mecanisme pentru fiecare în parte, dar aici e etiologic. E adevărat că este foarte scump, dar în situaţia în care am reuşi să-l avem aprobat, probabil mai ales în formele medii şi severe ar putea să fie un remediu mai mult decât eficient”, a adăgat medicul Adrian Marinescu.

 

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro